Economie

Brussel wil spoedig vrije energiemarkt

Eurocommissaris De Palacio (Vervoer en Energie) zoekt naar een mogelijkheid om de liberalisering van de gas- en de elektriciteitsmarkten desnoods eenzijdig af te dwingen. Met name Frankrijk ligt op dit beleidsterrein dwars.

Redactie economie
18 January 2002 08:50Gewijzigd op 13 November 2020 23:22

Een woordvoerder in Brussel zei donderdag dat de Spaanse commissaris uit het team van voorzitter Prodi langer uitstel van de beoogde hervormingen niet acceptabel vindt. Hij wees erop dat de gehele economie gebaat is bij -het uiteindelijke doel van de aanpassingen- een goedkopere energie.

Halverwege maart praten de regeringsleiders in Barcelona over maatregelen om de concurrentiekracht van de EU, en in het verlengde daarvan de groei en de werkgelegenheid, te versterken. Het openen van de markten vormt daarbij een van de voornaamste aandachtspunten.

De Palacio eist dat de vakministers vervolgens uiterlijk tijdens hun vergadering in juni overeenstemming bereiken over haar voorstellen voor de gas- en elektriciteitsvoorziening. Zij dringt erop aan dat in ieder geval bedrijven, zowel grote als kleine, overal in de Unie spoedig zelf kunnen kiezen met welke producent zij zaken doen. Huishoudens mogen wat haar betreft nog even buiten de liberalisering vallen.

Als de bewindspersonen van de vijftien lidstaten niet tot een akkoord komen, zal de Europese Commissie wellicht een speciale procedure hanteren die haar vergaande bevoegdheden geeft. Zij wil dan dat de energiesector wordt behandeld als elke andere markt, dat daarop de regels van vrijhandel van toepassing zijn en dat zij daarover zonder de instemming van de regeringen besluiten kan afkondigen.

In die situatie dreigt er echter een fikse ruzie. Een groot land als Frankrijk zal een dergelijke gang van zaken niet accepteren. Minister van Europese Zaken Moscovici zei gisteren al dat hij zich niet de les laat lezen door „een paar ambtenaren.” Hij pleitte voor „een juiste balans tussen liberalisering en de realiteit van alledag.” Frankrijk probeert voortdurend zijn nationale markten te blijven afschermen tegen concurrentie van buitenaf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer