Visitekaartje Rotterdamse scheepsbouw
Drie opgerolde schilderijen. Al jaren staan ze in een hoekje van het depot van het Maritiem Museum in Rotterdam. Niemand weet wat er precies op staat.
Door interne verhuizingen van het depot is er eindelijk gelegenheid ze eens uit te rollen op de vloer. Zowel het formaat van de doeken als de voorstellingen overtreffen dan alle verwachtingen: drie geschilderde panorama’s met elk een lengte van 6 tot 10 meter en zo’n 2 meter hoog, met daarop afgebeeld een keur van schepen op een rivier. Een ”Panorama Mesdag” voor bootjesliefhebbers.
De Duitse kunstenaar Adolf Bock (1890-1968) maakte de schilderijen in 1928. Alle afgebeelde schepen werden gebouwd bij Burgerhout’s Machinefabriek en Scheepswerf in Rotterdam, die tussen 1911 en 1932 bij Varkenoord, ”op Zuid”, een groot aantal verschillende schepen van de werf liet lopen; baggermolens, vrachtschepen, torpedobootjagers, binnenvaartschepen. Zelfs een 8000 tons drijvend dok, dat in 1923 naar Tandjong Priok werd versleept. Ongetwijfeld maakte Bock de schilderijen in opdracht van de directie van Burgerhout.
In 1931 viel echter het doek voor de werf. De buurman, Scheepswerf en Machinefabriek Piet Smit, nam de boedel over. De drie schilderijen hingen vervolgens in de personeelskantine van Smit. Maar ook Smit hield zich niet staande; in 1987 ging de werf failliet.
De schilderijen komen dan in het museum terecht, opgerold op grote klossen.
Na een grondige restauratie afgelopen maanden, worden de doeken van 5 tot en met 8 februari, in bijzijn van publiek, opgespannen in de entreehal van het Maritiem Museum. Daar moeten ze een vaste plaats krijgen.
Boven aan de pagina is een van de drie doeken compleet afgebeeld, de foto’s daaronder tonen fragmenten van de andere twee doeken.