Gezondheid

Mediterraanse hap houdt brein niet langer jong

PARIJS (ANP/RTR) – Het blijkt te mooi om waar te zijn: een brein dat langer jong zou blijven als je veel Mediterraans voedsel eet. Franse onderzoekers hebben helemaal geen bewijs kunnen vinden dat een dieet vol groente, fruit, volkoren graanproducten, noten, wijn en olijfolie de hersenen zou beschermen tegen ouderdom.

25 January 2013 07:11Gewijzigd op 15 November 2020 01:33
Het blijkt te mooi om waar te zijn: een brein dat langer jong zou blijven als je veel Mediterraans voedsel eet. Franse onderzoekers hebben helemaal geen bewijs kunnen vinden dat een dieet vol groente, fruit, volkoren graanproducten, noten, wijn en olijfol
Het blijkt te mooi om waar te zijn: een brein dat langer jong zou blijven als je veel Mediterraans voedsel eet. Franse onderzoekers hebben helemaal geen bewijs kunnen vinden dat een dieet vol groente, fruit, volkoren graanproducten, noten, wijn en olijfol

Tijdens het onderzoek dat deze maand in de American Journal of Clinical Nutrition verscheen, werd gedurende langere tijd het eetpatroon van mensen op middelbare leeftijd geregistreerd. Toen zij eenmaal 65 waren geworden, werden hun cognitieve vaardigheden opgemeten. Een link tussen die twee ontbrak echter.

De suggestie dat de ‘goede’ vetten in het Mediterraanse eten een positief effect op de hersenen hebben of ten minste de veroudering van het brein tegengaan, kan hierdoor naar het land der fabelen worden verwezen. Ook eerder onderzoek dat een regelmatige Italiaanse of Spaanse hap de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer kan voorkomen, kan in twijfel worden getrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer