Mediterraanse hap houdt brein niet langer jong
PARIJS (ANP/RTR) – Het blijkt te mooi om waar te zijn: een brein dat langer jong zou blijven als je veel Mediterraans voedsel eet. Franse onderzoekers hebben helemaal geen bewijs kunnen vinden dat een dieet vol groente, fruit, volkoren graanproducten, noten, wijn en olijfolie de hersenen zou beschermen tegen ouderdom.
Tijdens het onderzoek dat deze maand in de American Journal of Clinical Nutrition verscheen, werd gedurende langere tijd het eetpatroon van mensen op middelbare leeftijd geregistreerd. Toen zij eenmaal 65 waren geworden, werden hun cognitieve vaardigheden opgemeten. Een link tussen die twee ontbrak echter.
De suggestie dat de ‘goede’ vetten in het Mediterraanse eten een positief effect op de hersenen hebben of ten minste de veroudering van het brein tegengaan, kan hierdoor naar het land der fabelen worden verwezen. Ook eerder onderzoek dat een regelmatige Italiaanse of Spaanse hap de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer kan voorkomen, kan in twijfel worden getrokken.