Binnenland

Registratie bij ambassade leidraad bij crisis

DEN HAAG (ANP) – Per land houdt het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten hoeveel Nederlanders er op dat moment aanwezig zijn. In een crisissituatie, zoals in Algerije, kan het ministerie snel contact opnemen met deze mensen en controleren of ze in orde zijn, al kan het zijn dat er wat mensen onder de radar blijven.

18 January 2013 17:32Gewijzigd op 15 November 2020 01:26

Dat heeft te maken met de registratie bij de ambassade in het land of in een nabijgelegen land. Dat is het houvast voor het ministerie. „Nederlanders kunnen zich wereldwijd registreren bij een ambassade als ze in een land verblijven. Dat doen ze vooral in landen waar de veiligheidssituatie niet zo best is”, legt een woordvoerder van het ministerie uit.

In een enkel geval wordt geadviseerd om je, bij binnenkomst van een land, te registreren. „Bovendien kan je dan aangeven of je e-mails over veiligheidsadviezen wil ontvangen. Soms geven we ook sms-alerts als er plotseling iets verandert. Je kan je voorstellen dat in landen als Irak en Afghanistan de registratiegraad heel hoog is.”

Toch blijven er mensen uit het zicht van de ambassades en dus het ministerie. Vooral mensen die voor korte tijd verblijven in een land, melden dat niet bij de ambassade. Daardoor kan het zijn dat er meer mensen in een land verblijven, dan dat zich geregistreerd hebben.

„In het geval van een crisis gebeurt het, juist om die reden, wel eens dat we mensen oproepen zich te registreren bij de ambassade. Dat gebeurde bijvoorbeeld na de aardbeving in Japan. Het was toen erg moeilijk om contact te krijgen met mensen, maar tegelijk kregen we veel vragen van bezorgde Nederlanders die op zoek waren naar mensen”, laat de woordvoerder weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer