Hoger beroep tegen ex-president Taylor begint
LEIDSCHENDAM (ANP) – Het hoger beroep in de rechtszaak wegens oorlogsmisdaden tegen ex-president Charles Taylor van Liberia begint dinsdag in Leidschendam. Het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) had hem er vorig jaar veroordeeld tot 50 jaar cel.
Hoofdaanklaagster Brenda Hollis eist dat Taylors celstraf in hoger beroep wordt verhoogd naar 80 jaar. De Amerikaanse juriste vindt 50 jaar niet in verhouding staan tot de ernst van de misdaden. Taylor eist, net als in eerste aanleg, vrijspraak.
Taylor is veroordeeld wegens betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. In dat West-Afrikaanse land woedde in de jaren 90 een gruwelijke oorlog waarbij diverse milities betrokken waren. Het ging om macht, maar ook om diamanten, die illegaal werden gedolven en verkocht. Die werden ‘bloeddiamanten’ genoemd omdat milities burgers op een bloedige manier dwongen tot dwangarbeid bij de zoektocht naar de edelstenen. Er werd gemoord en verminkt; milities hakten ledematen en andere lichaamsdelen af bij burgers. Die gang van zaken was ook onderwerp van de Amerikaanse speelfilm Blood Diamonds (2006) met Leonardo Di Caprio.
Na de arrestatie van Taylor in zijn ballingsoord Nigeria werd hij voor berechting overgebracht naar Nederland. Het Taylorproces begon in 2007 in een rechtszaal van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag en werd later uit ruimtegebrek overgeheveld naar het Hariri-Tribunaal in Leidschendam.
Volgens SCSL-hoofdaanklaagster Brenda Hollis is Taylor medeschuldig aan de misdaden van de rebellenbeweging RUF omdat hij die steunde met wapens en operationele samenwerking in ruil voor bloeddiamanten. Om die bewering te staven liet zij onder anderen het Britse supermodel Naomi Campbell getuigen. Taylor zegt onschuldig te zijn en ziet zich als slachtoffer van een Amerikaans-Brits complot.
Taylor is het eerste voormalige staatshoofd dat door een internationaal hof is veroordeeld. Eerder stond in Nederland de Joegoslavische oud-president Slobodan Milosevic terecht, maar hij overleed voordat het in Den Haag gevestigde speciale tribunaal vonnis kon wijzen.