Wintersporten in de weidse wereld van Wengen
Moeizaam ploegt het treintje over de tandradbaan naar boven. Drie wagons volgen gedwee langs massieve rotsen en diepe ravijnen. Een grote rode sneeuwschuif voor de locomotief veegt de baan schoon. Wintersporters wachten geduldig op het eindpunt in een weidse witte wereld.
Wengen ligt er rustig bij. Een tikje slaperig misschien. Hier en daar lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Even maar. Auto’s zijn in het 1300 inwoners tellende Zwitserse bergdorp taboe. Alleen de dokter en de dominee mogen zich gemotoriseerd door de straten verplaatsen. En vooruit, ook voor de plaatselijke elektricien wordt een uitzondering gemaakt.
Bezoekers moeten hun auto achterlaten in de grote parkeergarage (900 plaatsen) bij Lauterbrunnen. Wengen is alleen met een bergtreintje te bereiken. Passagiers arriveren na een enerverende treinrit in een pittoresk stationnetje met een torentje en een torenklok. Het bergdorp onderscheidt zich daarmee in positieve zin van overvolle mondaine skioorden.
Het rustieke bergdorp zit niet te wachten op luidruchtige jongeren, luidruchtige jongeren zitten niet te wachten op het rustieke bergdorp. Wengen is vooral populair bij ouderen en gezinnen met kinderen. Voor de kleintjes is er midden in het dorp, onder aan de cabinelift, een aardig skiweitje. Een sleeplift trekt de jonge gasten naar de top van de flauwe helling.
Britten
Het dorp is vergroeid met de Britten. Langgeleden ontdekten Engelse aristocraten het Zwitserse oord. De eerste Engelse dichter streek hier al in 1816 neer. Sindsdien komen jaarlijks hordes Engelsen naar Wengen, de laatste jaren zo’n 40 procent van het totaal. De Engelsen hebben hier nog altijd hun eigen English Church. Met 27 hotels en 500 vakantiehuisjes beschikt het dorp over ruim voldoende accommodatie.
Ongenaakbaar steekt de 4158 meter hoge Jungfrau in de verte af tegen de strakblauwe lucht. Schitterend skiweer. Woeste rotsformaties, hoge dennenbomen en lege alpenweiden liggen bedekt onder een vers pak sneeuw. Afwisselend slingeren pistes door kaal berglandschap en dichte bebossing.
Overal ligt het witte goedje als fijne poedersuiker uitgestrooid. Want sneeuwen kan het in Zwitserland. In de verte klinken af en toe doffe dreunen. Met explosieven brengen de Zwitsers gevaarlijk overhellende sneeuwpartijen gecontroleerd in beweging.
Het kan ook flink spoken in Wengen. Een cabinelift brengt vanuit het dorp ladingen wintersporters naar het skigebied Männlichen op 2230 meter hoogte. Boven wacht een ware sneeuwstorm. Vlokken en vlagen vliegen de verwaaide wintersporter om de oren. Het zicht is minder dan 15 meter. De felle kou snijdt in de gezichten. In ijltempo voert een lerares van de plaatselijke skischool cursisten over bergen en door dalen. Net iets te overmoedig komt een beginneling in een grote berg sneeuw tot stilstand.
Kilometers achtereen scheren de skiërs door het berglandschap. Jong en oud, groen en rijp staat hier op de lange latten. Beginners en gevorderden kunnen prima terecht op uitgebreide reeks van blauwe, rode en zwarte pistes. En de snowboarders niet te vergeten. Opgeteld telt de Jungfrau-regio zo’n 195 kilometer aan pistes. Het gebied wordt ontsloten met 43 skiliften en banen, met een totale capaciteit van 37.000 bezoekers per uur.
Vanuit Wengen is een uitgebreid skigebied te bereiken. First, Kleine Scheidegg-Männlichen, Grindelwald en Schilthorn liggen op een steenworp afstand. Op de pistes heerst een gezellige drukte. Niet te druk om hinderlijk te zijn, druk genoeg om gezellig te zijn. De wachttijden zijn beperkt. Een skipas van 212,20 euro is een weeklang geldig. Da’s redelijk aan de prijs, maar daarvoor ligt dan ook een uitgestrekt wintersportgebied open. Voor 70 euro kan een toerist hier ook de wereldberoemde Top of Europe op de Jungfraujoch (3454 meter) bezoeken.
Sneeuwwandelen
Wengen en omgeving zijn ook uitstekend lopend te verkennen. Voor wandelaars zijn er tijdens een wandeling in ”tiefsnee” speciale ’tennisrackets’ beschikbaar. Diep ploegen de sneeuwschoenen door de verse sneeuw, vaak meer dan een halve meter dik. ’t Loopt lichter dan verwacht. De sneeuw schuift als vanzelf opzij. In ganzenpas loopt het groepje wandelaars achter de Engelse gids aan, die ooit -na een vakantie- in het oord is blijven hangen.
Onaangeroerd ligt een dikke deken over de uitgestrekte weiden. Fabelachtig mooi. Bomen buigen diep onder een dikke lading sneeuw. Een stroompje klatert door de bossen naar beneden. Hier en daar steekt een boerenschuur nog net boven de ongerepte witte deken uit.
Zo ver het oog strekt, is alles wit. Geen levend wezen te bekennen. Alleen het gelijkmatige knarsen van de sneeuw doorbreekt de stilte. Totdat… wreed verstoort een nokiaatje de serene stilte. De harde werkelijkheid van de grote boze buitenwereld dringt de sprookjeswereld binnen.
Aan de overzijde van een weitje, net om de hoek, ligt Mary’s café. Het houtvuur knettert in de open haard. Een behaaglijke warmte verspreidt zich door het etablissement. Warme chocola doet wonderen bij de vermoeide wintersporter.
Voor meer informatie: Zwitserland Toerisme, tel. 00800-10020030 (gratis), www.myswitzerland.com.