Economie

Spaarder bij SNS loopt weinig risico

APELDOORN – SNS Reaal verkeert in zwaar weer; al een hele poos, dat is niet vandaag of gisteren gekomen. Toch hoeven mensen die hun geld er hebben uitstaan, zich weinig zorgen te maken. Enkele vragen over de ontwikkelingen bij deze financiële speler.

Drs. A. A. C. de Rooij
18 January 2013 07:36Gewijzigd op 15 November 2020 01:25
Foto ANP
Foto ANP

Hoe ziet in het kort de geschiedenis van dit concern eruit?

SNS Reaal is bank en verzekeraar. SNS Bank ontstond in 1991, als product van een clustering van een heleboel oerdegelijke regionale, soms lokale spaarbankjes. In 1997 volgde de fusie met Reaal Verzekeringen, een assurantiebedrijf met behulp waarvan FNV zijn vakbondsleden goedkope schadepolissen aanbood. In 2006 kreeg SNS Reaal notering aan de Amsterdamse beurs.

SNS, waartoe ook ASN en Regiobank behoren, is qua bank de nummer vier in ons land, op forse afstand van de grote drie: Rabo, ING en ABN AMRO. De verzekeringspoot breidde in 2007 uit via twee overnames: de Nederlandse portefeuille van het Franse AXA en pensioenverzekeraar Zwitserleven.

Waardoor is SNS in problemen geraakt?

De problemen zitten bij de vastgoedactiviteiten. Vastgoed? Ja, in 2006 stapte de onderneming die wereld binnen. Zij lijfde toen Bouwfonds Property Finance in, dat onderdeel vormde van ABN AMRO. De nieuwe tak financierde kantoren en projecten in Nederland, Spanje en de VS.

Deze divisie hangt nu als een molensteen om de nek. Niet lang na de overname diende de kredietcrisis zich aan. Het onroerend goed bleek een enorme zeepbel waar de lucht in rap tempo uitliep. Prijzen kelderden, leningen konden niet worden terugbetaald. SNS moet steeds grotere bedragen afschrijven. Vorig jaar schakelde het zakenbank Goldman Sachs in om scenario’s te ontwerpen voor een uitweg.

Stevent de bank af op een faillissement?

Zover zullen de overheid en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) het niet laten komen. SNS wordt beschouwd als een zogeheten systeembank en zo’n bank mag niet omvallen; dat zou te riskant zijn. De ondergang zou namelijk kunnen leiden tot oplaaiende onrust en spanningen binnen het financiële systeem.

Welke mogelijkheden zijn er voor een reddingsoperatie?

Allerlei varianten zijn denkbaar. SNS kan bijvoorbeeld zijn verzekeringsdochters verkopen, maar dat levert waarschijnlijk te weinig op. Of zijn slechte leningen afsplitsen in een zogenoemde bad bank. Deze week werd echter bekend dat Brussel blokkeert dat Rabo, ING en ABN AMRO in dat verband gezamenlijk een helpende hand reiken. De laatste twee opereren sinds 2008 met gemeenschapsgeld, ABN AMRO is zelfs geheel in handen van de staat. De Europese Commissie wil niet dat een bedrijf zijn vleugels uitslaat of avonturen aangaat mede op rekening van de belastingbetaler.

Het ligt voor de hand dat het uitdraait op staatssteun, van 1,5 tot 2 miljard euro. Of op een nationalisatie, zoals ook is gebeurd met ABN AMRO. Een andere optie is volledige overname door een sectorgenoot.

De staat heeft SNS eerder toch ook al een keer geholpen?

Klopt. Na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 raakte ook SNS onder druk. De markt twijfelde of de kapitaalbuffers van deze partij voldoende waren. Om het bedrijf in de luwte te manoeuvreren, ontving het vanuit Den Haag 750 miljoen euro. Dat noodkrediet is nog niet terugbetaald. De problemen met het vastgoed staken pas in 2009 volop de kop op.

Hoeven spaarders zich geen zorgen te maken?

SNS probeert al lange tijd met relatief aantrekkelijke rentetarieven veel spaargeld aan te trekken. Misschien weten we het nog: dat deed DSB Bank in de periode voorafgaande aan het faillissement in 2009 ook. Maar de kans dat de overheid SNS laat sneuvelen is, zoals reeds opgemerkt, nagenoeg afwezig.

Bovendien, loopt het onverhoopt toch goed mis, dan zijn spaarders beschermd via het garantiedepositostelsel. Tot 100.000 euro krijgen zij hun tegoeden terug.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer