Economie

Ombudsman: Financiële problemen burgers door overheid

DEN HAAG (ANP) – Nederlandse burgers komen regelmatig in grote financiële problemen door het beleid van de overheid. Gemeenten en instanties als de Belastingdienst, het UWV en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) werken langs elkaar heen en gaan allemaal hun eigen weg. Dat stelt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer donderdag in zijn rapport ‘In het krijt bij de overheid’.

17 January 2013 16:55Gewijzigd op 15 November 2020 01:24
Alex Brenninkmeijer. Foto RD
Alex Brenninkmeijer. Foto RD

Elke organisatie gaat anders om met betalingstermijnen en boetes. Daarbij letten ze niet op de effecten van elkaars acties. Bijna een op de tien huishoudens, zo’n 693.000 mensen, kan niet zonder hulp van grote schulden afkomen.

„De ene hand van de overheid weet vaak niet wat de andere doet. Sterker nog, ze trekken zich niets van elkaar aan”, aldus Brenninkmeijer.

De laatste jaren hebben de overheidsinstanties steeds ingrijpender bevoegdheden gekregen voor het innen van schulden, zo stelt de ombudsman. „De Belastingdienst en gemeenten mogen net als het CJIB, zonder rekening te houden met de beslagvrije voet, direct geld van iemands bankrekening halen”, zegt Brenninkmeijer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer