’Papieren rompslomp mbo’s heeft geen nut’
DEN HAAG (ANP) – De administratieve rompslomp waar mbo’s doorheen moeten om aan te tonen dat ze voldoende uren les geven, staat in geen enkele verhouding tot het nut dat dit toezicht heeft. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een donderdag verschenen rapport.
Mbo’s zijn verplicht om hun studenten ten minste 850 uur les per jaar te geven, de controle wordt uitgevoerd door de Inspectie van het Onderwijs en de accountant van de instelling. Als de school het aantal uren niet haalt, vordert het ministerie een deel van de rijksbijdrage terug. „De financiële gevolgen kunnen groot zijn. In sommige gevallen naar ons oordeel ook disproportioneel, want een tekort van een uur geprogrammeerde onderwijstijd kan ertoe leiden dat de bekostiging in zijn geheel wordt teruggevorderd”, schrijft de Rekenkamer in haar rapport.
Het toezicht op de onderwijstijd van mbo’s werd in 2006 verscherpt, toen bleek dat een op de vijf scholen minder uren les gaf. Sindsdien wordt jaarlijks gecontroleerd. De Rekenkamer vraagt zich echter af of momenteel niet een beetje is doorgeslagen met de administratieve lasten.
„De controle zegt meer over de kwaliteit van de bedrijfsvoering dan over de kwaliteit van het onderwijs”, zo staat in het rapport. De Rekenkamer vindt daarom dat het ministerie van Onderwijs zich meer moet richten op controleren en sturen op resultaat.