Politiek

Asscher pakt schijnconstructies met Polen aan

DEN HAAG (ANP) – Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat samen met vakbonden en werkgevers bekijken wat er gedaan kan worden aan schijncontructies met werknemers uit Midden- en Oost-Europa. Cao’s moeten beter gehandhaafd worden en ook faillissementsfraude en fraude met postbusondernemingen wordt aangepakt.

14 January 2013 18:17Gewijzigd op 15 November 2020 01:18

Asscher heeft dat maandag aan de Tweede Kamer geschreven. In het weekend drongen PvdA en CDA aan op het bestrijden van constructies waarbij Polen in het Westland in de tuinbouw werken voor een laag loon en een in Nederland onbelaste onkostenvergoeding. Volgens de twee fracties leidt dat tot oneerlijke concurrentie en verdringing op de arbeidsmarkt. „Het kabinet is van mening dat dergelijke constructies fel moeten worden bestreden”, schrijft Asscher.

Het aantal personen uit Midden- en Oost-Europa dat in Nederland verblijft, is de laatste jaren flink opgelopen, meldt Asscher verder. In 2008 waren het er naar schatting maximaal 280.000, in 2009 305.000 en in 2010 340.000. Het gaat om cijfers van de Universiteit van Utrecht over mensen die in de Gemeentelijke Basisadministratie of bij uitkeringsinstituut UWV geregistreerd staan en schattingen van het aantal niet-geregistreerde personen. Over 2011 en 2012 zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar.

Asscher reageert ook op een recent rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over arbeidsmigratie. Het adviesorgaan vindt dat er beter moet worden nagedacht over het aantrekken van werknemers uit andere landen. Het is volgens de WRR de vraag of hun komst wel nodig is.

Volgens Asscher is het „zeker op dit moment niet wenselijk” arbeidskrachten van buiten de EU aan te trekken voor werk dat ook door Nederlanders of EU-burgers kan worden gedaan. Hij wijst erop dat enkele honderdduizenden mensen in Nederland die zouden kunnen werken op dit moment een uitkering ontvangen.

Op termijn kunnen er volgens Asscher echter wel tekorten op de arbeidsmarkt ontstaan. Het kabinet zal aan de Sociaal-Economische Raad (SER), het adviesorgaan van werkgevers, vakbonden en onafhankelijke deskundigen, advies vragen over de rol die arbeidsmigratie in de toekomst kan spelen voor de Nederlandse economie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer