Consument

Begínnen met opruimen is vaak de grootste stap

Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd. Het nieuwe jaar is een mooie aanleiding om nu eens écht dat speelgoed op te ruimen en de administratie op orde te brengen. Tip van ”professional organizer” Christa van Dieren: begin met één laatje.

11 January 2013 12:34Gewijzigd op 15 November 2020 01:16
Christa van Dieren.      Foto Organieq
Christa van Dieren. Foto Organieq

Het duurt natuurlijk nog wel even, voor het 1 april is. Maar veel mensen voelen de spanning alweer toenemen: de belastingaangifte. Het invullen van die cijfertjes is het punt niet. Het gaat bij hen voornamelijk over de papieren. Heb ik ze allemaal wel bewaard? En zo ja, kan ik ze op het moment suprême opduikelen?

Als je 21 dagen achter elkaar de post sorteert zodra die binnenkomt, schijnt het voortaan als vanzelf te gaan. Dat is hoopgevend voor iemand die uit zichzelf niet bijzonder gestructureerd is aangelegd. Wie nu start, zou begin februari een structureel opgeruimder huis kunnen hebben. Maar ja. Dan moet je wel nú beginnen. En dan zijn er nog wel wat vragen weg te werken. Want hoe doe je dat? En waarmee begin je? En waarom zou je eigenlijk?

Om met dat laatste te beginnen. Een opgeruimd huis geeft meer rust en ruimte in je leven, zegt bedrijfseconoom Christa van Dieren uit Dirksland. Ze is eigenaar van OrganieQ en begeleidt ondernemers, medewerkers en particulieren in alles wat georganiseerd moet worden. Bij bedrijven gaat het vaak om werkplekken of mailboxen. Particulieren roepen haar hulp in omdat ze geen orde meer zien in alle rommel in huis. Of omdat de administratie een chaos is.

Ruimte in je leven betekent volgens Van Dieren meer tijd om de dingen te doen die je echt belangrijk vindt, zoals langsgaan bij een hulpbehoevende buurvrouw of het houden van stille tijd. Die rust begint vaak bij een georganiseerd huis: nooit meer hoeven zoeken naar een zwembroek van de jongens. Of die papieren voor de aangifte van de belasting. Nooit meer een afspraak vergeten, omdat die gewoon goed in de agenda staat (want die was er gelijk in gezet).

Begínnen met opruimen is vaak de grootste stap. Van Dieren: „Mijn eerste tip is om niet gelijk de hele zolder of kamer aan te pakken, maar één object te kiezen, bijvoorbeeld een kast, of desnoods één laatje. In een verloren kwartier heb je een lade weer helemaal op orde. En dat geeft energie én zin om in een volgend verloren uurtje weer iets anders aan te pakken.”

Eén kast of la opruimen, kan heel wat hoofdbrekens kosten. Wat doe je met al die spullen die daar niet in thuishoren? Ook hiervoor geeft Van Dieren advies. „Als je een kast of lade gekozen hebt, zorg je voor drie dozen of boodschappenkratten, en daaraan hang je Post-its met de volgende tekst: op de eerste ”blijft”, op de tweede ”weg”, en op de derde ”later beslissen”. Opruimen is nu alleen nog een kwestie van alles uit de la in het goede kratje leggen. Alles uit de derde krat kan uiteindelijk in een dichte zak op zolder, met vermelding van de datum van vandaag. In je agenda maak je bij de datum over twaalf maanden een aantekening. Wanneer je bijvoorbeeld een rok na een jaar nooit hebt gemist, kan hij gerust weg.”

Nog een tip van de professional organizer: „Bewaar alles op vaste plekken. Wat een handige plek voor iets is? Dat is voor elk huis anders. Bedenk waar je zou zoeken als je iets zou willen vinden.”

Spullen weggooien is voor veel mensen een lastige opgave. „Eigendommen hebben een emotionele waarde, ik noem dat vaak emotionele lijm. Ze herinneren je aan een onvervulde wens of een mooie tijd. Ik help mensen om herinneringen te koesteren, maar ze los te koppelen van de spullen. Soms is het gemakkelijker om dingen waar je nog waarde aan hecht weg te geven dan echt weg te gooien. Denk daarbij eens aan een instantie als het Leger des Heils.”

De administratie op orde brengen is nóg zo’n klus waar veel mensen tegen aanhikken, maar die volgens Van Dieren goed te doen is. „Het principe is simpel: sorteer zo veel mogelijk papier al bij binnenkomst. Bekijk post bij de oudpapierbak en gooi direct weg wat je toch niet gaat bewaren, zoals enveloppen en sommige reclamefolders. Zorg voor drie postbakjes met daarop: Actie, Betalen en Archiveren. Alle brieven waarop je actie moet ondernemen, gaan in het bakje Actie, te betalen rekeningen in het bakje Betalen, en alle post die gearchiveerd moet worden, stop je in het bakje Archiveren. Eventuele post die je nog wilt lezen, gaat naar de krantenbak. De rest verdwijnt in de oudpapierbak.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer