Economie

Financieringstekort Duitsland baart EU zorgen

De Duitse regering kan mogelijk een boze brief verwachten uit Brussel. De Europese Commissie vreest dat Berlijn het financieringstekort te ver laat oplopen. Het zou de eerste maal zijn dat hierover een formele waarschuwing wordt gegeven sinds de oprichting van de Europese en Monetaire Unie in 1999, aldus het Handelsblatt donderdag.

DPA/AFP/ANP
17 January 2002 14:55Gewijzigd op 13 November 2020 23:22

De krant schrijft dat de Europese Commissie momenteel een dergelijke stap overweegt.

Het Verdrag van Maastricht verbiedt de deelnemende landen hun begrotingstekort te overschrijden met meer dan 3 procent van het bruto nationaal product. Volgens donderdag gepubliceerde voorlopige cijfers van het Statistische Bundesamt is in Duitsland het financieringstekort opgelopen tot 53,8 miljard euro, 2,6 procent van het bruto nationaal product.

De druk op de regering om met leningen haar uitgaven nog meer op te voeren neemt alleen maar toe. Want vooral Duitsland, Europa’s grootste economie, lijdt onder de neergaande conjunctuur.

Zo nam de groei van de Duitse economie in het afgelopen jaar af en bedroeg die nog slechts 0,6 procent. In 2000 was het groeipercentage nog 3. Hierdoor lopen belastingopbrengsten terug terwijl de noodzaak voor extra uitgaven, bijvoorbeeld voor werkloosheidsuitkeringen, groeit.

De cijfers van het Statistische Bundesamt tonen de slechtste prestatie van de Duitse economie sinds de recessie van 1993. Het lage groeicijfer geeft aan dat de Duitse economie al twee opeenvolgende kwartalen krimpt. Dat zou betekenen dat het land opnieuw in een recessie verkeert. Daarbij zijn allerlei correcties buiten beschouwing gelaten, bijvoorbeeld dat 2001 twee kalenderdagen minder telde dan 2000.

Vooral het gebrek aan investeringen is debet aan de kwakkelende staat van de Duitse economie. In kapitaalgoederen werd 3,7 procent minder geïnvesteerd en in de bouw liepen de investeringen in vergelijking met vorig jaar 5,7 procent terug. De toename van de particuliere consumptie (1,4 procent) en de overheidsbestedingen (1,3 procent) konden deze terugloop niet opvangen. Datzelfde gold voor de handelsbalans. Ook die viel positief uit, hoewel de export minder sterk groeide dan het jaar ervoor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer