MKB ziet innovatie kabinet tekortschieten
Een integrale kijk op innovatie ontbreekt in het huidige kabinetsbeleid. Het beleid ter stimulering van de kenniseconomie en productieverbetering door bedrijven is te afwachtend, staat te ver van de markt af en leidt tot het mislopen van kansen.
Dat stelt ondernemersorganisatie MKB-Nederland in haar woensdag gepubliceerde innovatieagenda. Ondanks „warme teksten” in nota’s over het belang van kennisontwikkeling in het midden- en kleinbedrijf investeert de overheid in de praktijk volgens MKB-Nederland steeds minder in innovatie. De ondernemersorganisatie wijst erop dat van de 700 miljoen euro die het kabinet wil uittrekken voor onderzoek en innovatie, slechts 50 miljoen euro wordt bestemd voor steun aan bedrijven om te investeren in kennisontwikkeling.
Dat is volgens MKB-Nederland spijtig, omdat vooral kleine bedrijven problemen hebben met het aantrekken van geld voor onderzoek en de toepassing van nieuwe ideeën. De ruim 500.000 middelgrote en kleine bedrijven in Nederland vormen juist een „enorm innovatiepotentieel”, blijkt uit onderzoek van het economisch instituut EIM.
De overheid beperkt zich in haar beleid te veel tot het wegnemen van knelpunten. Bovendien wordt er geen maatwerk geleverd bij het wegnemen van obstakels voor ondernemers om te investeren in betere en nieuwe producten en technieken. „Nog te veel wordt uitgegaan van een ”one size fits all”-aanpak, die niet werkt omdat de hinderpalen voor innovatie per type bedrijvigheid verschillen.”
MKB-Nederland verwijt de overheid te veel gericht te zijn op het versterken van de kennisinfrastructuur in het onderwijs. Geld dat het kabinet beschikbaar stelt, zou uitsluitend zijn bedoeld voor nieuw onderzoek door universiteiten. „Als er al bedrijven bij betrokken zijn, dan zijn dat vooral (zeer) grote bedrijven.”
Volgens de organisatie moeten kennisinstituten meer dan nu worden gedwongen samen te werken met middelgrote en kleine bedrijven. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door onderzoeksgeld „te oormerken” voor gezamenlijk onderzoek met het bedrijfsleven. Daarbij is het volgens MKB-Nederland ook van belang dat hogescholen, die nu in het innovatiebeleid van het kabinet nagenoeg geen rol van betekenis spelen, meer worden betrokken.
Vooral middelgrote en kleine bedrijven hebben volgens de organisatie baat bij samenwerking met hogescholen. Dat zou komen doordat deze instituten een meer praktische en beroepsmatige aanpak hebben en meer gericht zijn op de kennisontwikkeling op regionaal niveau dan universiteiten, die zich meer internationaal profileren.
Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken erkende woensdag tijdens een bijeenkomst van MKB-Nederland dat er knelpunten zijn voor middelgrote en kleine ondernemingen in bijvoorbeeld het samenwerken met universiteiten. Volgens een woordvoerder van de bewindsvrouw heeft Van Gennip toegezegd een actiever stimuleringsbeleid te gaan voeren. Daarnaast wil zij 25 miljoen euro extra steken in startende ondernemingen en het budget voor de innovatiesubsidieregeling WBSO verhogen.