Economie

Reorganisaties bij DSM nog niet voorbij

DSM is nog niet klaar met reorganiseren. In het derde kwartaal worden de resultaten gedrukt door voorzieningen van 43 miljoen euro.

ANP
2 October 2003 08:29Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

DSM heeft de markt verrast met een winstwaarschuwing. Het Heerlense chemieconcern rekent voor het derde kwartaal op een nettoverlies van 70 tot 90 miljoen euro. Vergeleken met het derde kwartaal zullen de resultaten in het vierde kwartaal duidelijk beter zijn.

Dat zei bestuursvoorzitter P. Elverding woensdag in Heerlen bij een toelichting op de integratie van de aanwinst Roche Vitamines & Fine Chemicals. Deze voormalige divisie van het Zwitserse chemische concern Roche gaat bij DSM verder onder de naam DSM Nutritional Products (DNP).

De resultaten in het derde kwartaal worden gedrukt door voorzieningen van 43 miljoen euro wegens de eerder aangekondigde herstructurering. Wereldwijd leidt dat tot een verlies van 600 arbeidsplaatsen en tot al dan niet voorlopige sluiting van fabrieken of productielijnen. Verder heeft het concern de waardering van enkele bezittingen voor 59 miljoen naar beneden moeten bijstellen. Ten slotte drukt er een eenmalige last van volgens eerste berekeningen 15 miljoen euro door een ongeluk in de fabriek in het Oostenrijkse Linz.

De kosten voor de reorganisaties bij het voormalige Roche-deel van naar verwachting 200 miljoen, komen niet op de winst- en verliesrekening maar op de openingsbalans van de nieuwe divisie. Deze boekhoudkundige oplossing is toegestaan bij integratie van een aanwinst, stelt DSM.

Elverding meldde dat DNP volgend jaar al minimaal 150 miljoen euro bijdraagt aan het totale bedrijfsresultaat (ebit) van DSM. Hij was minder duidelijk over de reorganisaties die nog volgen bij dit onderdeel. In eerste instantie zullen er geen fabrieken sluiten. Maar het aantal arbeidsplaatsen van nu rond de 7300 zal „substantieel” verminderen. Hij wilde niet zeggen om hoeveel honderden banen het daarbij gaat.

Het concern is minder stellig dan voorheen over zijn groeidoelstellingen tot de periode 2005. In het ambitieuze plan Vision 2005 uit 2000 verplichtte DSM zich onder meer tot een omzet van 10 miljard, 6 procent autonome groei van het volume en een ruim hogere ebitmarge. „Die 10 miljard is meer een beeld van de gewenste omvang”, nuanceerde Elverding. Hij beriep zich op de moeilijke economische omstandigheden van de afgelopen jaren. Ook de volumegroei is inmiddels meer buiten beeld geraakt. Het is het concern wel gelukt bijna geheel af te raken van zijn cyclische omzet. De verkoop van de gevoelige petrochemiedivisie vormde daarbij de sleutel.

In de afspraken met Roche staat dat de Zwitsers een deel van de kosten van de integratie op zich nemen. „Er is een kussen gecreëerd voor de komende jaren dat ons helpt bij het aanbrengen van verbeteringen. Roche ondersteunt wanneer de kosten hoger zijn dan nu berekend”, aldus Elverding. Die bijdrage kan oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro’s.

DSM heeft de Roche-divisie uiteindelijk voor 1,75 miljard euro ingelijfd. Een jaar geleden bood het concern nog 2,25 miljard maar op die prijs werd beknibbeld omdat de financiële resultaten tegenvielen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer