Haaienvinnensoep

Nog even drogen en dan kunnen deze haaienvinnen verhandeld worden. De vinnen liggen op het dak van een fabriek in Hongkong, de rest van de vis dobbert ergens in de wateren rond landen als Spanje, Taiwan, Indonesië. Want zo gaat dat: de haaienvinnen worden afgehakt, waarna de rest van de vis weer in zee wordt geworpen. Daar gaan de geamputeerde beesten vervolgens snel dood.

Mark Wallet
4 January 2013 14:05Gewijzigd op 15 November 2020 01:09
Foto EPA
Foto EPA

Geen wonder dat de praktijk uiterst omstreden is. Toch kunnen veel Aziaten de lekkernij van haaienvinnensoep maar moeilijk laten staan. In de Chinese keuken geldt de soep als een absolute delicatesse. Het is dan ook traditioneel verplichte kost op bruiloften. Daar komt bij dat de vinnen volgens de Aziaten een medicinale werking hebben.

Hongkong is een belangrijke schakel in de haaienvinnenhandel. Meer dan de helft van de vinnen die wereldwijd geconsumeerd worden, doet op de weg van zee naar maag Hongkong aan. Er zou zo’n 9000 ton vinnen per jaar verhandeld worden in Hongkong.

Maar er is een kentering gaande. Tot voor kort lagen de vinnen bijvoorbeeld op de trottoirs van Hongkong te drogen, maar daar kwamen de bewoners tegen in opstand. Dus liggen ze nu op daken. Bovendien wordt in China de roep om de soep te laten staan, sterker. Zolang de vinnen echter een vorstelijk bedrag opleveren, zal de handel niet zomaar stoppen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer