Cultuur & boeken

Puur genieten van goed eten

Het moet een feest zijn om bij Heleen Quantrill aan tafel aan te schuiven en te worden onthaald op een van de smakelijke gerechten die zij presenteert in haar boek: ”Eet goed, voel je goed!”

Ria van der Ploeg
2 January 2013 15:39Gewijzigd op 15 November 2020 01:07
Foto Fotolia
Foto Fotolia

De zeventig originele recepten zijn het best te omschrijven als puur. Alle gerechten en versnaperingen worden bereid zonder kunstmatige toevoegingen (E-nummers) en suiker, en de ingrediënten zijn veelal van biologische oorsprong. Door zo te koken maak je kennis met de oorspronkelijke smaak van voedsel en worden schadelijke stoffen uit de voeding geweerd.

De recepten zijn ingedeeld aan de hand van een dagmenu en beginnen dus bij het ontbijt. Daarbij is niet alleen rekening gehouden met brood. Ook mensen die 
’s morgens geen vaste hap door de keel krijgen komen aan hun trekken, bijvoorbeeld door een milkshake, een smoothie of een snelle ontbijtreep.

De lunchrecepten betreffen hoofdzakelijk gerechten ”buiten de lunchbox”, zoals salades en soepen. Het lijkt mij dat die meer geschikt zijn als bijgerecht dan als een hoofdgerecht dat de maag moet vullen. Leuk en gevarieerd zijn de salades voor lente, zomer, herfst en winter.

Voor de warme maaltijd zijn er verrassende gerechten, zoals wortelpatat, bloemkoolpuree en broccoli uit de oven. Aan de zoetbehoefte wordt toegegeven door toetjesrecepten voor chocolademousse, amandelijs en fruitpudding, en versnaperingen als brownies, noot-dadelsnoepjes 
en amandelbonbons. Deze producten bevatten geen suiker maar 
zijn gezoet met stevia, honing of agavesiroop. Honing en agave­siroop zijn beter dan gewone suiker, maar moeten toch ook met mate worden gebruikt. Beide producten zijn rijk aan fructose, een suiker die de laatste tijd steeds meer in de verdachte hoek is beland.

Het kookboekje oogt verzorgd en is speels geïllustreerd, al verdient het wel een wat aantrekkelijker cover. De bereidingswijze wordt duidelijk beschreven en de meeste gerechten zijn vrij snel te maken. Het lettertype van de ingrediëntenlijst mag iets groter en scherper.

In de vlot geschreven introductie legt Heleen Quantrill verantwoording af van de keuzes die ze heeft gemaakt, geeft aan hoe een dagmenu eruit kan zien, doet suggesties voor vervangingen van suiker en geeft een aantal voedingsadviezen.

Wat dit laatste betreft toch een aantal puntjes van kritiek. De schrijfster kiest voor biologische eieren, maar gemiddeld bevatten die meer van de giftige stof dioxine dan scharreleieren, terwijl het gehalte aan voedingsstoffen nauwelijks hoger is. Het gebruik van rauwe eieren (in mayonaise en Haagse bluf) moet worden afgeraden met het oog op een mogelijke bacteriële besmetting.

Het advies om dagelijks minimaal 300 gram verse groente en 150 gram rauwkost te eten komt niet overeen met de aanbevelingen van het Voedingscentrum, 
dat uitgaat van 200 gram per 
dag.

De schrijfster adviseert om 1,5 liter water per dag te drinken. De huidige voedingsadviezen luiden echter 1,5 tot 2 liter per dag aan drinkvocht. Dat betreft niet alleen water maar ook koffie, thee, melkproducten en vruchtensappen.

De keuze voor het gebruik van Keltisch zeezout is begrijpelijk, daar het een product is dat geen bewerking heeft ondergaan, maar in Nederland kun je beter jozozout gebruiken omdat onze bodem arm is aan jodium.

Afgezien van deze puntjes is het kookboekje een aanrader, omdat het een goede opstap is naar een voeding die zo min mogelijk belastende stoffen bevat. Daarnaast nodigen de originele en smakelijke recepten ertoe uit om de schort voor te binden en aan de slag te gaan.


Boekgegevens

”Eet goed, voel je goed!”, Heleen Quantrill; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2012; ISBN 978 90 336 32 822; 140 blz.; € 12,50.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer