Buitenland

N-Korea trekt zich terug uit overleg

Noord-Korea trekt zich terug uit besprekingen over zijn kernwapenprogramma. Dat heeft onderminister van Buitenlandse Zaken Choe Su Hon gezegd in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De Verenigde Staten moeten eerst voldoen aan de eisen van Noord-Korea en het heeft geen zin als Noord-Korea als eerste de wapens neerlegt, aldus de onderminister.

AP
1 October 2003 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

De VS willen dat Noord-Korea, dat heeft gezegd over kernwapens te beschikken, zijn nucleaire programma ontmantelt. Noord-Korea eist dat de VS eerst een niet-aanvalsverdrag ondertekenen, economische hulp geven en de diplomatieke banden herstellen. Volgens Choe getuigt de opstelling van de VS van vijandigheid en is Washington eropuit om de Noord-Koreaanse regering omver te werpen.

„Aangezien bewezen is dat de VS met de besprekingen alleen willen bereiken dat de DPRK (Democratische Volksrepubliek Noord-Korea) volledig ontwapend en gedood wordt en niet bereid zijn vreedzaam samen te leven met de DPRK, zijn wij gedwongen geen belang meer te hechten aan de besprekingen en er niets van te verwachten”, zei Choe.

Enkele uren voor Choe’s toespraak berichtte het Noord-Koreaanse persbureau KCNA dat het land „praktische maatregelen” treft ter uitbreiding van zijn atoomprogramma. De stap is bedoeld om de nucleaire afschrikkingskracht van Noord-Korea te vergroten, aldus KCNA, de spreekbuis van het regime in het buitenland. KCNA beschuldigde de VS er vandaag van 160 spionagevluchten boven Noord-Korea te hebben uitgevoerd in september.

Sinds enkele maanden dreigt Noord-Korea geregeld met een grote oorlog en met uitbreiding van zijn atoomprogramma. Volgens waarnemers hoopt Pyongyang zo zijn onderhandelingspositie te versterken. Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat Noord-Korea over één, twee of mogelijk zelfs zes kernwapens beschikt.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, James Kelly, die in Tokio overleg voert met Japanse en Zuid-Koreaanse vertegenwoordigers over de crisis met Noord-Korea, zei teleurgesteld te zijn over de uitlatingen van Choe. Hij verklaarde echter vertrouwen te hebben dat de inspanningen die geleverd worden om Noord-Korea aan de besprekingstafel te krijgen resultaat zullen boeken. Ook de Zuid-Koreaanse president Roh Moo Hun blijft optimistisch. Hij zei woensdag in een toespraak ter gelegenheid van de Dag van de Strijdkrachten dat er binnenkort een nieuwe besprekingsronde komt. In zijn toespraak zei Roh ook dat Zuid-Korea geen vredessoldaten naar Irak zal sturen zolang de crisis met Noord-Korea voortduurt.

De VS, Noord- en Zuid-Korea, China, Japan en Rusland kwamen eind augustus in Peking bijeen om te spreken over de crisis met Noord-Korea. Er is toen geen datum gekozen voor een tweede ontmoeting omdat de VS en Noord-Korea te veel van mening verschilden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer