Cultuur & boeken

Amerikaanse roman over acceptatie van de ander

De 18-jarige Holden Harris is een buitenbeentje op school, hij is autistisch. Hij wordt gepest en getreiterd, totdat Ella in zijn leven verschijnt. Is zij in staat tot Holden door te dringen door middel van muziek en drama?

Anne-Minke Hakvoort
31 December 2012 12:31Gewijzigd op 15 November 2020 01:04

De roman ”Bevrijdend lied” van Karen Kingsbury is gebaseerd op het levensverhaal van een bestaande jongen.

Het is en blijft een Amerikaanse roman, waarin de gebeurtenissen elkaar snel en voorspoedig opvolgen. Het vaste vertrouwen dat God alle dingen laat meewerken ten goede is echter zeker aanwezig en niet op een goedkope, snelle manier.

De schrijfster laat de diepe pijn zien van een moeder die haar kind kwijt is geraakt, die geen oogcontact meer heeft met haar zoon. Ze kan geen gesprekjes met hem voeren, hem geen knuffels of liefkozingen geven.

Des te groter is het wonder dat Holden door de muziek gedeblokkeerd raakt en dat stukje bij beetje de oude Holden tevoorschijn komt. Maar haast groter nog is het wonder voor de mensen om hem heen. Harten worden aangeraakt en veranderd.

”Bevrijdend lied” laat zien dat iedereen wel ergens in opgesloten zit, anders is of afwijkt. Het is de kunst om elkaar te accepteren en lief te hebben, „om de muziek te horen die in de ander opgesloten zit.”

Kingsbury roept op om de keus voor het leven te maken en toevlucht te nemen tot hét Leven, tot Jezus. Om het met de woorden van het bevrijdende kerstlied ”O holy night” uit het verhaal te zeggen: „In His Name, all oppression shall cease.” (In Zijn Naam zal alle verdrukking ophouden.)


Boekgegevens

”Bevrijdend lied”, Karen Kingsbury; uitg. Voorhoeve Utrecht, 2012; ISBN 978 90 2972 051 9; 350 blz.; € 19,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer