„Redelijkheid verdwijnt deels in toezicht”
AMSTERDAM (ANP) – De redelijkheid in het toezicht is deels aan het verdwijnen. Dat zegt topman Floris Deckers van Van Lanschot Bankiers, die per 1 januari 2013 terugtreedt, zaterdag in een interview met het Financieele Dagblad (FD).
Deckers reageerde op een vraag of De Nederlandsche Bank (DNB) is veranderd in zijn aanpak van toezicht. „We lijken in Nederland op weg van een ‘principle-based’ naar een ‘rule-based’ aanpak. Dat is jammer omdat de redelijkheid daarmee deels verdwijnt. De consequentie is dat er minder ruimte zal zijn om een bedrijf te leiden volgens wat op dat moment het meest verstandig is. Tijdelijk afwijken van een regel zal niet meer kunnen”, aldus Deckers.
Deckers noemt een en ander echter onvermijdelijk, omdat bankiers het vertrouwen kwijt zijn om via zelfregulering de behoeften van de samenleving in te vullen. Hij is het echter niet eens met de monitoringscommissie banken, die de sector verwijt zich te verstoppen en niet te werken aan vertrouwen. „We kunnen ons als banken maar beperkt teweerstellen in dit tijdsgewricht. Er wordt ons onwil verweten, maar het is onmacht, vooral door Basel 3 en andere regelgeving. We kunnen geen krediet verlenen tegen de oude voorwaarden. En consumenten moeten meer betalen voor hypotheken die minder bieden. Dat gaat het vertrouwen van de samenleving geen goed doen”.
Volgens de topman heeft de financiële sector ook te maken met „politici die er een duivels genoegen in lijken te scheppen een beroepsgroep aan te pakken die nog minder wordt gewaardeerd dan zij en waar ze bovendien niet afhankelijk van zijn. Uiteraard moeten we werken aan onze relatie met Den Haag, maar dat heeft nog geen prioriteit.”