Knaller
December is voor de meeste deurwaarders een goede maand. Er wordt extra afgelost én er worden nieuwe schulden gemaakt. Daarnaast maken veel advocaten de kast leeg. Een eindspurt op de kantoren van mijn collega’s.
Dat meer geld ontvangen in de dossiers zit zo. Veel afgesproken regelingen eindigen met een (flinke) slottermijn in december. Zowel crediteur als debiteur neemt soms zaken liever niet mee in de boekhouding van het nieuwe jaar. Met name bij bedrijven is dat het geval.
Daarnaast leveren de loonbeslagen deze maand meer op. Normaal valt onder zo’n beslag een bepaald deel van het salaris. De grootte van dat deel hangt per persoon van verschillende factoren af. Zoals van de woon- en gezinssituatie. En natuurlijk de hoogte van het salaris zelf. Maar een loonbeslag strekt verder. Ook zaken zoals vakantiegeld, overwerk, winstuitkering en dertiende maand vallen daaronder. Voor de volle mep, wel te verstaan. Dat betekent in mei/ juni en december een bubbel in de derdenrekening van de deurwaarder.
De twaalfde maand is ook een broeinest van nieuw financieel kwaad. Mensen kopen bij het scheiden van het jaar allerlei zaken met geld dat ze eigenlijk niet hebben. Die piek zie je –hoe je het ook wendt of keert– veel bij de ‘klanten’ van de deurwaarder. Motivatie: „Het is het hele jaar al knijpen; wij willen ook wel eens wat.” Het aankoopgedrag in de staart van het oude jaar gaat gepaard met een soort verdovende onverschilligheid voor de gevolgen in het nieuwe jaar. „Dat zien we dan wel weer.”
Zeker in januari zit er voor de deurwaarder nog een ander gemak aan deze roes verbonden. Zoek in een straat de stoep of tuin met het meeste vuurwerkafval, en de kans is groot dat je precies bij die woning moet wezen.
De advocatuur weet de deurwaarder in december ook te vinden. Veel procedures worden om verschillende redenen nog gauw voor de jaarwisseling gestart. En dan zijn er nog allerlei termijnen die in deze maand eindigen. Die van verjaringen bijvoorbeeld. Als zo’n termijn dreigt te verlopen, moet er tijdig voor verlenging worden gezorgd. De deurwaarder doet dat met een speciale aanzegging aan de partij die het raakt – een stuitingsexploot heet dat met een mooi woord. Bij te verbeuren dwangsommen komt dit nogal eens voor.
Een goeie maand voor de deurwaarder. ’t Klinkt natuurlijk niet zo correct, maar ook daar moet de schoorsteen roken. Voor niets gaat de zon op. Wist ik trouwens maar waar de noorderzon is. Ik zoek er nog héél veel die daarmee zijn vertrokken. Hen vinden zou pas echt een omzetknaller zijn.