Vakantiedagen gaan mee nieuwe jaar in
Het jaar is alweer bijna voorbij, nog slechts een paar werkdagen te gaan in 2012. Behalve alle bezinnende en beschouwende gedachten kunnen er ook heel praktische vragen opkomen.
Henk heeft in het afgelopen jaar niet zo veel vakantiedagen opgenomen. Hij heeft begin december nog vijftien vakantiedagen te goed. In het bedrijf waar Henk werkt, is een personeelshandboek van toepassing verklaard. In dit handboek is opgenomen dat er maximaal vijf vakantiedagen meegenomen mogen worden naar het volgende kalenderjaar.
Wetgeving
De werkgever van Henk heeft hem gewezen op zijn aantal vakantiedagen en heeft aangegeven dat hij er nog tien moet opnemen. Henk heeft echter een reis gepland voor het komende voorjaar naar Australië. Hij wil dan graag vijf weken vakantie opnemen. Kan zijn werkgever hem verplichten om in 2012 nog minimaal tien vakantiedagen op te nemen?
In veel bedrijfsreglementen is opgenomen dat er een maar een beperkt aantal vakantiedagen meegenomen mag worden naar het volgende kalenderjaar. Deze bepaling is echter in strijd met het Burgerlijk Wetboek. Het Burgerlijk Wetboek geeft aan dat vakantie wordt opgenomen conform de wens van de werknemer. Verder is bepaald dat de wettelijke vakantiedagen verjaren na een halfjaar volgend op het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd. Bovenwettelijke vakantiedagen verjaren pas na vijf jaar. Van deze bepalingen kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken.
Het is prima dat een werkgever zijn werknemers stimuleert om de vakantiedagen zo veel mogelijk op te nemen. Daar zijn vakantiedagen immers ook voor bedoeld. Wanneer er echter aan het einde van het jaar nog vakantiedagen over zijn, vervallen die niet. Dit gebeurt pas na een halfjaar.
Het is dus vanwege de gewijzigde vakantiewetgeving wel van belang om de vakantiedagen niet te lang te laten staan. Zo mag Henk zijn vijftien vakantiedagen meenemen naar 2013. Hij kan deze gebruiken voor zijn reis naar Australië.
Uitruilmogelijkheden
Olivia heeft ook weinig vakantiedagen opgenomen in 2012. Zij verwacht echter niet in 2013 extra dagen nodig te hebben. Welke opties zijn er voor Olivia?
Als haar werkgever eraan mee wil werken, kan zij op een fiscaal gunstige wijze een fiets aanschaffen. Door het inleveren van een aantal vakantiedagen, kan de fiets worden betaald.
Los van vakantiedagen is er nog een aantal andere uitruilmogelijkheden. Reiskosten voor woon-werkverkeer mogen tot 0,19 euro onbelast worden vergoed. Krijgt de werknemer geen of een lagere reiskostenvergoeding, dan is er ruimte om een andere arbeidsvoorwaarde uit te ruilen tegen een nettoreiskostenvergoeding. Het is bijvoorbeeld mogelijk om (een deel van) de eindejaarsuitkering uit te ruilen. De bruto-eindejaarsuitkering wordt hierdoor lager, de werknemer betaalt minder belasting. Netto wordt het verminderde bedrag alsnog uitbetaald. De werknemer houdt hier dus netto meer aan over.
Daarnaast is het mogelijk om de vakbondscontributie te laten verrekenen. Dit gaat nagenoeg op dezelfde manier. Het brutoloon of de eindejaarsuitkering wordt verminderd met het bedrag aan betaalde contributie. Onder aan de loonstrook wordt het bedrag er netto weer bij opgeteld.
Uitkering
Overigens is het wel van belang om te bedenken dat het loon voor sociale verzekeringen hierdoor lager uitvalt. Dit heeft gevolgen voor een eventuele WW- of WIA-uitkering. Vreest u binnenkort uw baan kwijt te raken, dan is uitruilen geen goed idee.
De auteur is juridisch medewerker individuele belangenbehartiging van de RMU.