CPB: Begrotingstekort in 2013 boven EU-norm
DEN HAAG (ANP) – Het begrotingstekort komt volgend jaar toch weer uit boven de EU-norm van 3 procent. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is er volgend jaar een tekort van 3,3 procent, waar op Prinsjesdag nog gerekend werd met een tekort van 2,7 procent.
Het CPB raamt dat de Nederlandse economie in 2013 krimpt met 0,5 procent van het bruto binnenlands product, na een krimp van 1 procent in 2012. Eerder ging het CPB nog uit van een bescheiden groei in 2013 van 0,75 procent van de Nederlandse economie.
Het oplopende begrotingstekort zal opnieuw tot een discussie over extra bezuinigingen leiden. Nederland moet volgens Europese afspraken het tekort in 2013 weer onder de 3 procent hebben gebracht. Als het tekort inderdaad gaat uitkomen op 3,3 procent betekent dit dat ongeveer 2 miljard euro extra bezuinigd moet worden. Premier Mark Rutte heeft onlangs gezegd dat het kabinet pas na de CPB-ramingen in februari/maart besluiten neemt over nieuwe bezuinigingen.
De jongste ramingen zijn een stuk negatiever dan die van afgelopen september. Ook De Nederlandsche Bank kwam 2 weken geleden met sombere ramingen. DNB-directeur Job Swank stelde toen dat nieuwe bezuinigingen onvermijdelijk zijn.
Sinds het eerste kwartaal van 2011 is de Nederlandse economie in vier van de zes kwartalen gekrompen en in de overige kwartalen nauwelijks gegroeid, stelt het CPB. „In feite krimpt de Nederlandse economie al anderhalf jaar, pas in de tweede helft van 2013 treedt enig herstel op.”
Het Planbureau verwacht dat de werkloosheid volgend jaar verder oploopt, naar 6 procent. De neerwaartse bijstelling van de raming over het tekort in 2013 ten opzichte van de verwachtingen bij Prinsjesdag komt geheel door de economische krimp en de daarmee samenhangende daling van de belastinginkomsten.
Het CPB stelt dat de Nederlandse economie in vergelijking met andere eurolanden „teleurstellend” presteert.