Bont voor Dieren blij met verbod pelsdierhouderij
AMSTERDAM – De Eerste Kamer stemde dinsdag in met de Wet verbod pelsdierhouderij. Daarmee komt er een eind aan jarenlang politiek getouwtrek. Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren: „Dit is bijzonder. We hebben al zo lang toegeleefd naar dit verbod, en nu is de wet er.”
„We zaten op de tribune en opeens was het klaar. Zo’n stemming gaat snel. Dat een meerderheid in de Eerste Kamer voor de wet zou stemmen hadden we verwacht. De steun van de ChristenUnie was een verrassing.
Ja, er wordt gezegd dat de bontproductie van Nederland nu naar het buitenland zal verhuizen, waar de dieren slechter af zijn. Helemaal voorkomen kun je dat niet. Maar de vraag is: Wil je als land vooroplopen in ethische kwesties, of achteraan? Wij zijn het vierde land in Europa met een verbod op de pelsdierhouderij. Andere EU-landen staan in de startblokken om ook zo’n wet in te voeren. Mijn theorie is dat het verbod zich zal uitbreiden, niet de nertsenhouderij.
Het is enorm heftig en pijnlijk voor deze ondernemers dat ze hun bedrijf zullen moeten sluiten. Tegelijk blijkt de sector sinds 2008 hard gegroeid: bijna verdubbeld. Dat is niet omdat mensen dit niet konden zien aankomen. En verder: als je weet dat je tot 2024 je werk kunt blijven doen, heb je al meer zekerheid dan driekwart van de Nederlanders nu.
De maatschappij wil het niet meer: dat dieren worden gefokt voor hun vacht. In maart bleek uit een onderzoek van het ministerie van EL&I dat slechts 7,3 procent van de Nederlanders vindt dat dieren mogen worden gedood voor bont. Dat er intussen volop bont te zien is in het straatbeeld, is inderdaad dubbel. Voor ons alle reden om in te zetten op voorlichting en nog eens voorlichting. De strijd gaat voort, maar we winnen terrein.”
NFE teleurgesteld
Wim Verhagen is directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE).
„Als het aan de politiek ligt, betekent dit het einde voor de pelsdierhouderij in Nederland. Of dat zo is, zal blijken uit de uitkomst van de gerechtelijke procedures. Wij stappen naar de rechter. De inkomensschade voor de sector is 700 miljoen euro of meer; wij eisen schadeloosstelling. En het Europees Hof voor de Rechten van de Mens mag bepalen of een wet als deze wel mag. Onze bedrijfstak is gewoon toegestaan in de EU. Per jaar zal er 2 miljoen euro apart worden gezet voor de nertsenhouders. Geen idee wat de overheid ermee wil doen. Ik heb het idee dat we met een fooitje worden weggestuurd.
Een historische dag, gisteren. Dat zal wel. Maar ik weet niet waar voorstanders van de wet blij van worden. Dat 160 ondernemers moeten stoppen met hun bedrijf? Dat 1200 werknemers werkloos worden? Voor de nertsen hoeft in elk geval niemand blij te zijn, want landen als Rusland, China, Polen en de Baltische staten staan klaar om in het gat te springen. Nederland is na China en Denemarken de grootste producent van nertsenbont in de wereld. Elk weldenkend mens kan snappen dat anderen deze winstgevende sector graag overnemen. Dat andere landen een voorbeeld zullen nemen aan deze wet geloof ik niet. Geen idee waar die hoop op is gebaseerd. In 2008 kregen wij een fokverbod voor vossen; intussen zijn er twee, drie keer zo veel vossen in de wereld.
Wij zijn ongelooflijk teleurgesteld. Ook in de ChristenUnie, die in de Tweede Kamer nog tegen deze wet stemde. Ze gaat nu akkoord, ook al is er geen persoonlijke schadeloosstelling geregeld voor de nertsenhouders.”