Opinie

Maagd

We zijn iets kwijtgeraakt. Ongemerkt is het ons ontglipt. De waarde van het ”maagd” zijn. Onder jongeren klinkt nogal eens de verbaasde opmerking: „Ben jij nog maagd dan?!” Alsof die ander een relikwie is uit een tijd dat gemeenschap hebben (voor de Heere) nog gelijkstond aan trouwen. Tegelijkertijd lijken onze refojongens net zonen van Mohammed. Wanneer ze namelijk serieus verkering krijgen vinden ze het jammer als ze horen dat ze niet de eerste zijn. Vreemd.

Steven Middelkoop
19 December 2012 08:14Gewijzigd op 15 November 2020 00:53

Bijbels gezien ligt de verantwoordelijkheid voor het bewaren van de maagdelijkheid niet allereerst bij het stelletje dat verkering krijgt. De vader van de bruid, die is de aangewezen persoon die voor het maagddom van dochterlief instaat. Zolang zij lid is van zijn gezin kan hij daar niet voor weglopen. Hij is ervoor verantwoordelijk en erop aanspreekbaar. De gevolgen van het verlies van maagdelijkheid buiten een huwelijk liegen er in het Oude Testament niet om. Het was een schande en had soms zelfs de dood tot gevolg. Arm kind. Of moet ik zeggen: onverantwoordelijke vader?

Misschien moeten vaders in onze tijd weer werkelijk verantwoordelijkheid leren dragen voor hun dochters. Niet alleen voor hun kleedgeld en schoolkeuze, maar ook voor hun seksuele omgang voor het huwelijk. Veel vaders schuiven deze verantwoordelijkheid al te gemakkelijk af op hun vrouw. „Nou schat, als jij het haar goed uitlegt moeten we maar hopen dat het goed komt!” Alsof iets uitleggen genoeg is. Zijn regels ouderwets? Een open, eerlijk, (schoon)vaderlijk gesprek met de vriend van dochterlief erbij, lijkt me een eerlijke zaak. Het gaat immers niet om een bijkomstigheid, maar om de bescherming van je lieve kind. Zeker wanneer ze nog niet of nauwelijks volwassen is. Al te gemakkelijk leveren meiden zich uit aan de jongens die zij liefhebben. Zoals een meisje schreef: „Ik heb voor het eerst seks gehad op mijn vijftiende levensjaar, het was mijn eerste echte vriendje. Het was puur uit onzekerheid. Ik deed alles om hem bij mij te houden.”

De rol van een vader is niet uitgespeeld als dochterlief tiener wordt. Integendeel. Juist tienermeiden hebben een stevige, liefhebbende, beschermende vader nodig. Keer op keer blijkt de vaderrol niet in orde als meiden zich verliezen in losse seksuele contacten. Wees present, bescherm en stel grenzen. Niet uit preutsheid, maar uit liefde. Niet omdat het daarmee maakbaar wordt. Wel omdat je lieve dochter het waard is. Maak zaken bespreekbaar, wees niet naïef. Wie eerlijk is tegenover zichzelf, weet dat dit nodig is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer