Politiek

Senaat zet Blok aan het werk

DEN HAAG – De Eerste Kamer heeft het kabinet dinsdag gedwongen zijn plannen voor een verhuurdersheffing voor woningcorporaties aan te passen.

Redactie politiek
18 December 2012 20:57Gewijzigd op 15 November 2020 00:53
Minister Stef Blok (Wonen).  Foto ANP
Minister Stef Blok (Wonen). Foto ANP

Tijdens een debat in de Senaat schaarde het CDA zich weliswaar achter het doel dat minister Blok (Wonen en Rijksdienst) met de heffing voor ogen staat, maar niet achter diens invulling ervan.

In de plannen van Blok moeten woningcorporaties een verhuurdersheffing betalen van 800 miljoen euro in 2014 oplopend tot jaarlijks 2 miljard euro vanaf 2017. In 2013 zou de regeling 50 miljoen euro moeten opbrengen. De afgelopen weken betoogden verschillende organisaties echter dat de verhuurdersheffing dramatische gevolgen kan hebben voor woningcorporaties indien zij de heffing niet kunnen doorberekenen in hogere huren.

Het CDA gaf VVD en PvdA, die met 30 van de 75 zetels geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, de ruimte om in elk geval in 2013 aan de slag te gaan met de verhuurdersheffing, maar wel onder de voorwaarde dat voor de jaren daarna de plannen moeten worden aangepast. In een motie die –op D66 na– door alle partijen werd aangenomen, roept het CDA Blok op om met een voorstel te komen voor een heffing waarbij de corporaties de mogelijkheid houden om te blijven investeren in onderhoud en nieuwbouw.

Blok toonde zich na afloop toch tevreden over de uitkomst van het debat. Volgens hem gaat het CDA uit van randvoorwaarden die voor hem ook belangrijk zijn, namelijk dat de huren marktconform moeten worden, er een inkomensafhankelijke huurverhoging komt en dat de heffing oplopend 2,1 miljard euro moet opleveren. Ook had Blok eerder al toegezegd met de sector om tafel te gaan om zijn plannen uit te werken.

Tijdens het debat stemde een grote meerderheid van de fracties ook in met de plannen van het kabinet om starters op de woningmarkt te verplichten vanaf 1 januari 2013, indien zij recht willen houden op renteaftrek, een annuïtaire hypotheek te laten nemen.

Blok zegde de Senaat wel toe de komende weken te gaan onderzoeken of er voor deze maatregel alternatieven kunnen worden bedacht en wat die alternatieven de staat kosten. Zo eisten meerdere fracties dat Blok beziet of de verplichting om 100 procent van de hypotheek af te lossen, ook kan worden versoepeld naar 50 procent.

Het doel van die aanpassing zou zijn om de woningmarkt en daarmee de Nederlandse economie weer aan de gang te helpen. Een meerderheid van de Eerste Kamer vreest dat potentiële huizenkopers worden afgeschrikt door de hogere woonlasten die de nieuwe, strengere hypotheekregels met zich meebrengen.

De maatregel blijft gedurende het onderzoek wel van kracht, benadrukte Blok dinsdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer