Groen & duurzaamheid

Voorraad zoet water slinkt in rap tempo

UTRECHT – De wereldwijde voorraad zoet water slinkt snel. Het is niet vanzelfsprekend dat er genoeg water beschikbaar blijft voor menselijke consumptie en landbouw.

Wetenschapsredactie
18 December 2012 12:09Gewijzigd op 15 November 2020 00:53
beeld ANP
beeld ANP

Dat schrijven wetenschappers van Universiteit Utrecht in het digitale themanummer ”Water in a warming world” (water in een opwarmende wereld) van de vaktijdschriften Nature Geosciences en Nature Climate Change dat maandag werd gelanceerd.

De dreigende schaarste aan zoet water wordt veroorzaakt door uitputting van grondwatervoorraden, klimaatverandering, het smelten van gletsjers en de toename in bevolking en levensstandaard. Sommige gebieden op aarde zijn gevoeliger voor waterschaarste dan andere, stellen de Utrechtse wetenschappers Walter Immerzeel en Marc Bierkens.

De Wageningse onderzoeker Hester Biemans stelde in haar proefschrift in oktober dat de wereldwijde voedselproductie nu al in gevaar komt door gebrek aan zoet water.

Klimaatverandering beïnvloedt de grondwatervoorraden direct door veranderende patronen in regenval en smeltwater. In een opwarmende wereld zou er door de toegenomen neerslag en meer smeltwater meer grondwater beschikbaar moeten zijn. Door de toegenomen verdamping gebeurt dat echter niet, aldus de Utrechtse wetenschappers.

Droogte beïnvloedt de grondwatervoorraden indirect. Daardoor wordt er meer geïrrigeerd. Het irrigatiewater wordt bij gebrek aan oppervlaktewater aan bestaande grondwatervoorraden onttrokken. In bijvoorbeeld de Central Valley in Californië werd er tijdens de droogte van 2006-2009 net zo veel grondwater onttrokken als de totale opslagcapaciteit van Lake Mead, het grootste stuwmeer in de VS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer