Bakken zonder suiker. Drie recepten van lezers
Bakken zonder suiker – het kan, bewijzen de recepten die binnenkwamen na een oproep in het RD. Agavestroop werd het meest gebruikt als zoetmiddel. Bakken met stevia, een gezonde zoetstof die de laatste tijd flink opkomt, is lastig, blijkt uit de inzendingen. Velen noemen de nasmaak en de weinig vaste structuur van het gebak. Hieronder drie recept van lezers.
FIJN BASISRECEPT
Tulband met appel en mandarijn
Inzender: Hélène Costerus (45) uit Bennekom
Ingrediënten
-150 g roomboter
125 g agavesiroop
275 g bloem
snufje (zee)zout
4 eieren
13 g bakpoeder, biologisch
half blikje mandarijnpartjes, uitgelekt
200 g appelstukjes
abrikozenjam
amandelschaafsel
Bereiding
Roer de boter schuimig en voeg dan agavesiroop, zout en eieren toe. Het geheel goed mixen. Vermeng daarna bloem met bakpoeder en roer door het botermengsel. Voeg tot slot de mandarijnpartjes en de appelstukjes toe. Vet een tulbandvorm in met boter of olie, giet het deeg hierin en bak de tulband in circa 60 minuten op 160 graden Celsius (elektrische oven) of op 140 graden Celsius (heteluchtoven) gaar. Na het afkoelen de bovenkant eventueel insmeren met abrikozenjam,en bestrooien met amandelschaafsel.
RIJKE SMAAK
Een stevige, vochtige worteltaart, afgemaakt met roomkaas-honingtopping. Minder zoet dan de traditionele variant, maar juist hierdoor komen de rijke smaken goed tot hun recht.
Inzender: Eline Prins (28) uit Ede
Ingrediënten:
Voor de taart
4 eieren
200 ml zonnebloemolie
250 gram speltbloem (tarwebloem kan ook)
zakje bakpoeder (15 gram)
10 gram koekkruiden
300 gram wortelen, geraspt
2 bananen, fijngeprakt
60 gram walnoten, gehakt
snufje zout
6 tl steviapoeder (merk: stevija)
6 el agavestroop
Voor het glazuur
200 gram roomkaas
3 el boter
3 el honing
Rasp van 1 sinaasappel
Springvorm van Ø 24 cm
Bereiding
De taart
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet de springvorm in of bekleed hem met bakpapier. Klop met een mixer de eieren schuimig. Voeg langzaam de olie en agavestroop toe. Doe alle droge ingrediënten, de bloem, bakpoeder, koekkruiden, het zout en de steviapoeder in een kom en meng door elkaar. Schep met een spatel het droge bloemmengsel door de eieren. Tenslotte kunnen de wortelen, de banaan en de noten door het beslag geschept worden.
Verdeel het beslag over de springvorm en strijk de bovenkant glad. Schuif de taart in de oven, bak de taart 60 minuten. Prik met een satéprikker of breipen om te beoordelen of de taart droog genoeg is. Laat de taart daarna 10 minuten afkoelen in de vorm.
Het glazuur
Roer de boter en honing (met een mixer) door de roomkaas tot er een glad mengsel ontstaat. Meng een deel van de sinaasappelrasp door het roomkaasmengsel, bewaar een deel voor de garnering.
Verdeel de glazuur met de bolle kant van een lepel over de taart. Garneer met de sinaasappelrasp.
LEKKER ZOET
Kruidige gevulde speculaas met honingspijs met een zoete smaak. Door het deeg gaat palmsuiker. Let op, want toko’s verkopen nogal eens een mix van riet- en palmsuiker als palmsuiker.
Inzender: Eveline Neeleman (40) uit Hendrik-Ido-Ambacht
Ingrediënten (voor ong. 9 stukjes)
Spijs:
100 gram amandelmeel
100 gram biologische honing (of 75 gram agavesiroop)
eventueel klein beetje citroenrasp van een biologische citroen
Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar. Leg het amandelspijs op een stukje plasticfolie. Vouw het plastic dubbel en rol er een rolletje van. Vouw het geheel goed dicht, leg het in de koelkast en laat het (bij voorkeur) minimaal 2 weken rijpen. Mocht de amandelspijs bij gebruik te droog zijn geworden dan kun je altijd een klein beetje geklutst ei toevoegen zodat het weer zacht wordt.
Deeg:
125 gram gebuild tarwemeel of gewoon tarwemeel
75 gram roomboter, in kleine blokjes
40 gram palmsuiker (o.a. te koop bij Jumbo, in natuurvoedingswinkels, de toko en Turkse winkels)
ruim 1 eetlepel speculaaskruiden
2 eetlepels melk of rijstmelk
mespunt zout
Bereiding
Leg bakpapier op een bakplaat. Doe alle ingrediënten behalve de melk in een ruime kom en kneed het goed door. Waarschijnlijk kun je nu nog geen bal vormen van het deeg. Voeg daarom wat melk toe, 1-2 eetlepels, tot het een samenhangende bal is die weinig aan je vingers blijft kleven. Zet het deeg minimaal een uur in de koelkast, zodat de kruiden goed in het deeg trekken.
Pak de helft van het deeg en vorm daarvan een rechthoek van ongeveer 1 cm. dik op de bakplaat. Verspreid je spijs eroverheen. Laat de randjes van het deeg een beetje vrij. Vorm van de rest van je deeg weer eenzelfde rechthoek en leg deze over het spijs. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Bak gedurende 30 minuten.
Laat de gevulde speculaas helemaal afkoelen voordat je het in 9 blokjes snijdt (anders is het te nog brokkelig).
Bakken zonder suiker: mogelijkheden genoeg
Honing is een fantastische zoetstof, vindt Heleen Quantrill. Makkelijk te krijgen en –dat trekt haar erg aan– met een Bijbelse achtergrond. Ook gepureerd fruit, zuidvruchten en kokosbloesemsuiker gebruikt Quantrill graag. Ze zet diverse suikervervangers op een rij.
Quantrill, auteur van het pas verschenen receptenboek ”Eet goed, voel je goed” (uitg. De Banier, 12,95 euro), vermijdt suiker goeddeels. In haar boek werkt ze vooral met honing – en ze raadt beginners ook aan met honing aan de slag te gaan. „Het is redelijk makkelijk te krijgen, elke natuurvoedingswinkel heeft goede honing. De smaak moet wel bij de gebaksoort passen. Wil je bijvoorbeeld vanillecake maken, dan zou je kunnen kiezen voor agavestroop. Anders overheerst de honingsmaak en kun je de cake beter honingcake noemen.”
Stevia noemt Quantrill in haar boek een heel goed alternatief voor suiker, maar in haar recepten gebruikt ze de zoete poeder nauwelijks. „Het probleem met stevia is dat het erg zoet is. Je hebt er maar heel weinig van nodig en dus geeft het geen volume aan gebak. In baksels vind ik ook de typische nasmaak niet lekker. Ik ken mensen die er wel helemaal weg van zijn en die het overal in gebruiken. Het is, denk ik, de gezondste suikervervanger.”
Sinds kort werkt Quantrill ook met kokosbloesemsuiker, een tropisch zoetmiddel. In haar boek noemt ze die zoetstof nog niet. „Ik lees veel Amerikaanse blogs, daarop heb ik het ontdekt. Qua prijs is het vergelijkbaar met een pot goede honing van de natuurwinkel. Het is niet verhit en daardoor zitten de mineralen en enzymen er nog in.”
Vruchtenpuree zoals appelmoes, geprakte rijpe banaan, gepureerde dadels, rozijnen of pruimen: zorgt voor extra vezels * geeft smeuïge textuur *MO: het leek me goed om zo bondig een opsomming te krijgen. zal toch wel kunnen, met tekentjes (naar keus) ertussen? let op: verminder hoeveelheid vocht in recept.
Agavesiroop: gewonnen uit de agavecactus * 25 procent zoeter dan suiker * neutraal zoet * goed mee te bakken * volgens sommigen te sterk bewerkt product.
Rijststroop: siroop van bruine rijst * 50 procent minder zoet dan suiker * heel geschikt om mee te bakken * let op dat de stroop niet is vermengd met maisstroop of glucosestroop.
Dadelstroop: stroop van gedroogde, gemalen dadels * rijk aan ijzer, kalium, vitaminen en vezels * verbrandt snel, dus oven niet hoger dan 180 graden Celsius.
Diksap: ingekookt vruchtensap * duidelijke fruitsmaak * vooral lekker in vruchtengebak * kies voor biologisch vanwege eventuele pesticiden.
Honing: kies voor koudgeslingerde honing, dan zijn enzymen en mineralen behouden * zoeter dan suiker * let op: verliest zoetkracht bij bakken.
Ahornsiroop: ingekookte sap van ahornbomen * met aanduiding A: vroeg in het voorjaar gewonnen en licht van kleur * B: stuk donkerder * C: in het najaar gewonnen, bevat daarom veel mineralen en heeft krachtige smaak * goed geschikt om mee te bakken.
Melasse: bijproduct van het raffineren van rietsuiker * zoutige smaak vanwege de mineralen * erg geschikt in kruidige baksels.
Palmsuiker: gewonnen uit sap van arengpalm of dadelpalm * minder zoet dan kristalsuiker * karamelachtige smaak.
Kokosbloesemsuiker: ingekookte nectar van kokosbloesems * lage glycemische index * uitgeroepen tot meest duurzame suiker * minder zoet dan reguliere suiker, maar door bijzondere smaak kun je met minder toe * goed mee te bakken * te koop via gekruid.nl.
Stevia: gemaakt van steviaplant * beste en meest pure vorm: gedroogd blad * dertig keer zoeter dan suiker * lastig te doseren * laat bloedsuikerspiegel met rust * druppels, poeder en tabletjes zijn sterk bewerkt en kunnen veel toevoegingen bevatten * zoet eens thee, koffie, smoothies en fruitmoes met steviablad.
De inzenders van de op deze pagina genoemde recepten hebben inmiddels een exemplaar van het boek ”Eet goed, voel je goed” toegestuurd gekregen.