VN-top over internet eindigt in impasse
DUBAI – Een conferentie van de Internationale Telecommunicatie Unie over een verdrag dat VN-lidstaten meer zeggenschap moet geven over internet, is donderdag geëindigd in een impasse. De Verenigde Staten, Nederland en meer Europese landen weigerden in Dubai het nieuwe telecomverdrag te ondertekenen.
Dat bleek donderdag op de een-na-laatste dag van de twaalfdaagse top. Kort nadat een definitieve versie van het verdrag door een meerderheid van de 193 aanwezige lidstaten was goedgekeurd, zei Terry Kramer, vertegenwoordiger van de VS in Dubai, dat zijn land het verdrag „in zijn huidige vorm” niet zal ondertekenen.
„Internet heeft de wereld de afgelopen 24 jaar ongelofelijke economische en sociale voordelen opgeleverd. Allemaal zonder VN-regulering. Wij kunnen geen verdrag steunen dat ingaat tegen het huidige multistakeholdermodel”, aldus Kramer. Dat model bestaat uit een groot aantal onafhankelijke non-profitorganisaties die nu samen het beheer voeren over het web.
Onder meer Canada, Zweden, Groot-Brittannië en Nederland schaarden zich achter de VS. Ook Duitsland tekent niet, maar vraagt meer tijd voor overleg. Landen als Rusland, China en Saudi-Arabië steunen het verdrag wel.
De nieuwe telecomregels moeten de oude uit 1988 vervangen. De ITU wil het verdrag graag uitbreiden naar internet, maar stuitte daarbij al eerder op grote bezwaren. Meer invloed voor regeringen kan volgens tegenstanders een grotere beperking en regulering van internet betekenen.
Rusland diende voorafgaand aan de conferentie een omstreden voorstel in dat lidstaten gelijke rechten moest geven in het beheer van internet. Ook wilde Moskou de uitgifte van internetadressen en domeinnamen bij de individuele landen neerleggen. Dat plan werd al voor de top aangepast, alsnog ingediend en eerder deze week geblokkeerd door de VS.
Een voorstel van een groep Europese telecomproviders, waaronder KPN, om internetdiensten te laten betalen voor het gebruik van hun netwerken haalde de evenmin de eindstreep. In dat voorstel zouden bedrijven als Facebook en YouTube moeten gaan betalen om hun diensten bij de gebruikers te kunnen brengen. Dat is in strijd met de in Nederland bij wet vastgelegde netneutraliteit.
Secretaris-generaal van de ITU Hamadoun Touré weersprak donderdag de kritiek van de VS en andere landen door te stellen dat het verdrag niet spreekt over internet. De niet-bindende resolutie die als bijlage is toegevoegd is juist bedoeld om de verdere groei en ontwikkeling van het web te stimuleren, aldus Touré.
Naar verwachting zal het verdrag vrijdag door een meerderheid van de deelnemende landen worden ondertekend. Zonder ratificatie van de VS en de andere bezwaarde landen zullen de effecten beperkt zijn. Kramer waarschuwde donderdag dat er na de top in Dubai wel „hard gewerkt zal moeten worden om het multistakeholdermodel overeind te houden en de verdere balkanisering van internet te stoppen.”
De top in Dubai wordt vrijdag afgesloten. Een nieuw overleg staat gepland voor 2014.