Glastuinbouw herstelt zich voorzichtig
DEN HAAG – De Nederlandse glastuinbouw heeft zich dit jaar enigszins hersteld van het rampjaar 2011. Twee van de drie ondernemers hebben weer vertrouwen in de toekomst van hun bedrijf.
Dat meldde belangenorganisatie LTO Glaskracht gisteren op basis van de jaarlijkse enquête onder de aangesloten tuinders. Iets meer dan de helft (53 procent) van degenen die de enquête invulden, verwacht in het nieuwe seizoen 2012-2013 een positief rendement te behalen. Een jaar geleden was dat slechts 34 procent. Telers van snijbloemen en potplanten zijn optimistischer dan groentetelers.
Het afgelopen teeltseizoen brachten de producten gemiddeld hogere prijzen op dan vorig jaar. Toch beoordeelt een kwart van de ondernemers het seizoen als negatief voor het eigen bedrijf. Vooral de hoge kosten voor energie –ondanks allerlei besparende maatregelen– eisen hun tol. Twaalf procent verwacht binnen vier jaar zijn bedrijf te zullen beëindigen.
De helft van de ondernemers blijft investeren in het bedrijf. Vervangingsinvesteringen staan op nummer 1, gevolgd door investeringen met het oog op energiebesparing. Uitbreiding van het bedrijf is slechts bij een op de tien glastuinders aan de orde. LTO Glaskracht concludeert daaruit dat de schaalvergroting in de sector een stapje terugdoet in vergelijking met de afgelopen jaren.
Voorzitter Nico Ruiten van LTO Glaskracht reageert op enkele vragen.
Wat vindt u van het vertrouwen binnen de sector?
„Ik kijk daar positief tegenaan. Een jaar geleden dachten veel meer tuinders erover om hun bedrijf te beëindigen. Gemiddeld waren de resultaten het afgelopen seizoen beter, hoewel de verschillen tussen bedrijven steeds groter worden.”
Kunt u dat uitleggen?
„Het rendement hangt sterk samen met drie zaken: hoe staat het met de beheersing van de energiekosten op het bedrijf, hoe is de afzet van de producten geregeld en hoe hoog zijn de financieringslasten. Wie eenmaal in de rode cijfers zit, heeft meer moeite om er weer bovenop te komen.”
Welke gewassen springen eruit?
„Bij de groenten kampten paprika’s dit jaar met slechte prijzen, in de sierteelt was dat bij lelies het geval. Gewassen die het beter deden zijn chrysanten, orchideeën en bepaalde typen tomaten. Bij de groenten is de nasleep van de EHEC-affaire nu wel voorbij. (De gevaarlijke EHEC-bacterie dook vorig jaar op in Duitse kiemgroenten. Consumenten meden vervolgens op grote schaal ook komkommers, sla en tomaten, TR.) Ik heb de indruk dat het vertrouwen van de Nederlandse en Duitse consument in onze producten weer terug is.”
Wat is het probleem met de energiekosten?
„Zeker 60 procent van onze kassen wordt verwarmd met behulp van warmtekrachtinstallaties. Dat werkt naar twee kanten, want die installaties leveren ook stroom aan het elektriciteitsnet. Van 2006 tot 2008 ontvingen tuinders daarvoor een goede prijs, maar de laatste jaren is de stroomprijs sterk gedaald. Daardoor zijn de inkomsten per hectare met 20.000 tot 30.000 euro omlaaggegaan. De prijs van het gas, waar de installatie op draait, is echter niet gedaald.”
Hoe kijkt u aan tegen de vertraagde schaalvergroting?
„Vergeleken met een aantal jaren geleden worden er heel weinig nieuwe kassen gebouwd. Ondernemers hebben er nu het geld niet voor. Wat je wel ziet is dat tuinders vaker bestaande kassen overnemen van collega’s die ermee stoppen. De productie van groenten, bloemen en planten blijft daardoor op peil, met alle werkgelegenheid die daaraan vastzit. De tuinbouw blijft een belangrijke exportmotor voor de Nederlandse economie.”