Fora met Israël en Palestijnen
DEN HAAG – De Nederlands-Israëlische Samenwerkingsraad die het voortijdig gevallen vorige kabinet wilde oprichten, lijkt verleden tijd. Het nieuwe kabinet richt zijn vizier niet exclusief op Israël, maar kijkt ook naar de Palestijnen.
Dat valt op te maken uit de brief over het Israëlbeleid van het nieuwe kabinet die minister Timmermans van Buitenlandse Zaken woendag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Daarin wordt niet meer over de raad gesproken. Er staat in dat de relatie met Israël en de Palestijnse Autoriteit „onder meer gestalte kan krijgen in de vorm van bilaterale fora, zoals Nederland die ook heeft met onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.”
Die fora zijn volgens Timmermans „gericht op het bijeenbrengen van brede geledingen uit de maatschappij om te spreken over samenwerking en maatschappelijke kwesties waarvoor in beide landen belangstelling bestaat.”
In de relatie met Israël blijft speciale aandacht uitgaan „naar de gemeenschap van Nederlanders en anderszins met Nederland verbonden inwoners van Israël.”
Het kabinet kijkt ook naar mogelijkheden voor trilaterale samenwerking tussen Nederland, Israël en de Palestijnen, bijvoorbeeld op het gebied van water of grensovergangen.
In de Kamerbrief schrijft Timmermans verder dat Nederland, door eensgezind optreden met andere EU-lidstaten, wil bijdragen aan een „zo gunstig mogelijk klimaat” voor de hervatting van onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Die moeten uitmonden in een tweestatenoplossing.
Directe onderhandelingen tussen beide moeten zo snel mogelijk worden hervat. Het beste tijdstip daarvoor is volgens de minister onmiddellijk na de formatie van een nieuw Israëlisch kabinet begin 2013. Het kabinet zal de Palestijnen aanspreken op hun toezegging om zonder voorwaarden vooraf tot directe onderhandelingen bereid te zijn.
Timmermans stelt dat Israël „het volste recht” heeft zijn bevolking te allen tijde te beschermen tegen terreur. „Het kabinet steunt Israël daar ook in.”
Tegelijkertijd noemt hij het „toegenomen”, vaak onbestraft gelaten geweld van kolonisten tegen Palestijnen „ook een ernstige hinderpaal in het vergroten van onderling vertrouwen.” Het kabinet blijft zich sterk maken voor de aanpak van kolonistengeweld, aldus de minister.
Verder stelt hij dat goederen uit Israëlische nederzettingen in de betwiste gebieden „niet mogen worden aangemerkt of behandeld als Israëlische producten.”
In zijn brief kondigt hij aan dat Nederland zich er in de EU voor zal inzetten dat producten afkomstig uit de nederzettingen „niet in de EU worden ingevoerd onder misleidende labels of onder voor Israëlische producten geldende preferentiële invoertarieven.”
Israëlbeleid
Kabinet laat idee van exclusieve samenwerkingsraad met Israël vallen.
Timmersmans wil fora oprichten met Israël en met Palestijnse Autoriteit.
Kabinet: Producten uit nederzettingen niet als Israëlische goederen labelen.