Oerwoudkaas op Amsterdamse markt
Hollandser dan dit straatbeeld kan niet, zou je zeggen. Alles lijkt te kloppen! Op de foto staan echte Nederlandse kaaskoppen. De traditionele klederdracht en de statige, historische grachtenpanden op de achtergrond maken het plaatje compleet. Nederlandse kaasmeisjes en kaasdragers brengen hun waar aan de man op de Nieuwmarkt in Amsterdam.
Wat klopt hier niet? Is het de houten fiets waar het kleutertje op zit? Heeft die wel een duurzaamheidskeurmerk? Of gaat het om de klederdracht van het kaasmeisje? Is die niet authentiek?
Dat er iets niet klopt, valt te zien aan de geheimzinnige lachje om de mond van het kaasmeisje. Want zij weet het: ze verkoopt knollen voor citroenen. Hout in plaats van kaas.
Het meisje in het midden staat er wat beteuterd bij te kijken. Ze houdt haar handen stijf in de zakken. Nee, houten kaas lust ze niet. Al zit er nog zo’n mooi vlaggetje op het hapje.
De ‘kaasverkopers’ op deze Amsterdamse markt voeren actie voor Milieudefensie. Ze vragen aandacht voor het verdwijnen van het tropisch regenwoud door toedoen van de kaasproductie. Jaarlijks wordt er 2 miljoen ton soja gebruikt als voer voor het Nederlandse vee. Het landgebruik voor sojaplantages zorgt voor de kap van oerwoud in Zuid-Amerika.
Kaas heb je in soorten en maten. Jong, jong belegen, belegen, oud of overjarig. Je hebt vast ook oeroude kaas. Hier gaat het om oerwoudkaas.