Russisch internetplan van tafel op VN-conferentie Dubai
DUBAI – Een Russisch voorstel om VN-lidstaten meer zeggenschap te geven over internet is dinsdag tijdens een conferentie in Dubai van tafel gehaald, nadat de Verenigde Staten dreigden het plan te blokkeren.
Het voorstel voorziet erin dat lidstaten gelijke rechten krijgen in het beheer van internet, iets wat nu nog in handen ligt van een groot aantal non-profitorganisaties. De Russen willen onder meer de uitgifte van internetadressen en domeinnamen bij de individuele landen neerleggen.
De Verenigde Staten, Europa en Canada zijn fel tegen de plannen. China, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Algerije en Sudan steunen Rusland. Mogelijk wordt het voorstel later deze week in afgezwakte vorm alsnog besproken.
In Dubai vindt momenteel een twaalfdaagse conferentie plaats van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), een orgaan van de Verenigde Naties. De vergadering draait om de herziening van de internationale telecomregels uit 1988. De ITU wil daarin ook voorschriften opnemen over het beheer van internet.
Het overleg was al voor aanvang omstreden, nadat er voorstellen uitlekten die lidstaten meer macht over het web geven. Tegenstanders vrezen aantasting van het open en onafhankelijke karakter van het web.
De 193 deelnemende lidstaten hebben nog tot vrijdag om het eens te worden over de voorlopige tekst van het nieuwe verdrag. Daarin staat onder meer dat alle landen een „gelijke rol en verantwoordelijkheid” moeten hebben in het internationale beheer van internet. Ook moet de ITU een „actieve en constructieve rol” gaan spelen in het zogenaamde multistakeholdermodel, het samenwerkingsverband van non-profitorganisaties die nu het web beheren.
Of de Verenigde Staten instemmen met de rest van de voorlopige tekst is nog onduidelijk. Het land ziet het liefst dat het nieuwe verdrag zo min mogelijk zegt over internet en zich beperkt tot regels voor telecommunicatie. Een woordvoerder van de ITU benadrukte dinsdag dat het herziene verdrag zonder steun van de VS niet zal worden aangenomen.