Politiek

Nog geen nieuwe besparingen

DEN HAAG – Hoewel met name CDA en D66 de regering ertoe oproepen „op tijd te beginnen met het huiswerk”, ziet het kabinet in de maandag verschenen cijfers over de economie geen aanleiding om nu al te besluiten extra te bezuinigen.

Redactie politiek
11 December 2012 11:51Gewijzigd op 15 November 2020 00:45
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Uit een prognose van De Nederlandsche Bank (DNB) bleek maandag dat door een nieuwe krimp van de Nederlandse economie in 2013 (met 0,6 procent) het overheidstekort volgend jaar en in 2014 uitkomt op 3,5 procent en daarmee dus boven de EU-limiet van 3 procent blijft.

In een reactie noemde het ministerie van Financiën dit vooruitzicht „zorgelijk”, maar toch ziet het „geen reden om af te wijken van de afgesproken begrotingssystematiek.” Het ministerie onderstreept dat het kabinet zich niet baseert op de ramingen van DNB, maar op die van het Centraal Planbureau (CPB). Het belangrijkste besluit valt in het voorjaar, waarbij het kabinet zich dan laat leiden door cijfers die het CPB pas in maart publiceert.

Wel bevestigd de DNB-prognose volgens Financiën dat de Nederlandse economie nog steeds in zwaar weer zit en dat het voor herstel vooral belangrijk is dat er weer vertrouwen ontstaat bij consumenten en bedrijven. „Vertrouwen is niet van de ene op de andere dag terug. Daarom is het van belang om juist nu koersvast te blijven”, aldus het ministerie in een verklaring.

Oppositiepartij CDA noemde maandag echter nieuwe ingrepen onontkoombaar om te voorkomen dat het overheidstekort de komende jaren boven de EU-
limiet van 3 procent blijft. Hoewel CDA-Kamerlid Van Hijum niet wil dat het kabinet halsoverkop maatregelen neemt, acht hij het wel verstandig als het zich nu al gaat beraden op nieuwe ingrepen.

Zo denkt de CDA’er dat er nog gesnoeid kan worden in de nieuwe uitgaven van bijna 
4 miljard die in het regeer­akkoord staan. Extra lastenverzwaringen zijn wat hem betreft uit den boze.

Ook D66 vindt dat het kabinet „op tijd moet beginnen met zijn huiswerk.” Het moet niet tot het laatste moment wachten, zoals Rutte I dit jaar deed. Het Catshuisberaad over extra bezuinigingen leidde toen tot de val van het kabinet. D66-Kamerlid Koolmees dringt aan op een crisispakket dat duidelijkheid biedt over pensioenen, woningmarkt en Europa.

GroenLinks vindt juist dat er niet extra bezuinigd moet worden. Kamerlid Klaver doet „een dringend appel” op de PvdA om niet toe te geven als de VVD meer wil besparen dan in het regeerakkoord is afgesproken.

PVV-leider Wilders reageerde maandag via Twitter op de DNB-ramingen: „Economie krimpt, werkloosheid stijgt, minder koopkracht. Kabinet-Rutte sloopt Nederland met belastingverhogingen.”

In een toelichting op de gepresenteerde ramingen, stelde DNB-directeur Swank dat de economie een opleving van het vertrouwen nodig heeft om uit het huidige dal te kunnen klimmen. Met name door het lage vertrouwen nemen uitgaven van consumenten steeds verder af. „Deze crisis is een vertrouwenscrisis”, aldus Swank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer