Evangeliseer door borden met Bijbeltekst
Reclameborden met een Bijbelse tekst zijn een goed middel voor evangelisatie dat vaker gebruikt zou moeten worden, vindt Andries J. Loos.
De gevolgen van een gesloten Bijbel of een vergeten Bijbel zijn in ons land overduidelijk. Velen kennen Gods Woord totaal niet. Christenen hebben daarin een taak. In het straatbeeld van ons land zijn weinig reclame-uitingen die te maken hebben met het christelijk geloof. De uitdaging is om daar wat aan te doen. Het moet wel gaan om gepaste uitingen, conform de regels van de wet. Maar voor borden met een Bijbeltekst erop is ruimte genoeg in Nederland.
Enkele maanden geleden berichtte deze krant uitvoerig over het bord aan de A27 met het opschrift ”Sta eens stil bij Gods liefde voor jou”. De Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid verzocht Stichting Titus het bord weg te halen. Het bord zou in strijd zijn met de Verordening Bescherming Landschap en Natuur (VBLN). Wie regelmatig langs de A27 bij Gorinchem rijdt, heeft kunnen zien dat het bord daadwerkelijk is verwijderd. Toch is er in de provincie Zuid-Holland, en ongetwijfeld ook in andere provincies, ruimte genoeg voor borden met een Bijbeltekst.
Volgens onze advocaat is het doel van de VBLN de bescherming van de openheid en de beeldkwaliteit van het landschap tegen storing, ontsiering en aantasting. Om deze bescherming in de praktijk vorm te geven zijn er regels gemaakt. Deze verordening is van toepassing in gebieden die op kaarten staan aangegeven. Uitgangspunt van de verordening is een algeheel verbod om in de aangegeven gebieden opschriften te plaatsen.
In artikel 2 van de VBLN staan echter de uitzonderingen beschreven. Opschriften die vallen onder het openbaren van gedachten of gevoelens (artikel 7 Grondwet) zijn toegestaan, mits deze opschriften geen grotere oppervlakte hebben dan 1,50 vierkante meter. Het bord aan de A27 was overduidelijk te groot en mocht daar dus niet staan. De verordening brengt echter geen beperking aan in het aantal te plaatsen borden die voldaan aan de oppervlakte-eis.
Het lijkt dan ook mogelijk om op dezelfde plaats meerdere kleine borden te plaatsen met dezelfde boodschap. De Stichting Titus beraadt zich nog op deze mogelijkheid. Hoe dat ook zij, laat ieder in zijn of haar eigen omgeving bezien welke mogelijkheden er zijn om de Bijbel te laten spreken.
Het geloof beperkt zich immers niet alleen tot binnen de kerkmuren, maar speelt als het goed is ook een belangrijke rol in de praktijk van alledag. Dit kan tot uiting komen in gesprekken met vrienden of collega’s of in je handelwijze in het bedrijfsleven.
Daarnaast zijn er voor christelijke landeigenaren mogelijkheden om te laten zien dat je gelooft door mensen te wijzen op Gods Woord. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een bord in je weiland. Dit is mijns inziens ook de meest Bijbelse wijze van publiceren (zie Deut. 27:2-4 en Jes. 8:1).
De auteur is voorzitter van Stichting Titus te Zwolle.