Gezondheid

„Meer straling, meer kinderleukemie”

DEN HAAG – Artsen moeten veel terughoudender zijn met röntgenfoto’s of CT-scans bij zwangere vrouwen en jonge kinderen. Zulke ioniserende straling vergroot namelijk de kans op kinderleukemie.

Wetenschapsredactie
7 December 2012 10:53Gewijzigd op 15 November 2020 00:41
Foto ANP
Foto ANP

Dat stelt de Gezondheidsraad in een donderdag verschenen advies aan de overheid. Ieder jaar krijgen 80 Belgische en 140 Nederlandse kinderen leukemie. Een commissie van de raad zette, samen met Belgische collega’s, alle wetenschappelijke gegevens over omgevingsfactoren bij kinderleukemie op een rijtje.

„Het edelgas radon speelt bijvoorbeeld een rol, wat in alle huizen zit. Dit komt vrij uit de bodem en uit bouwmaterialen. Het Rijk zou moeten bekijken of bijvoorbeeld beter ventileren of bepaalde bouwmaatregelen de blootstelling daaraan kunnen verminderen”, aldus dr. Fred Woudenberg, voorzitter van de onderzoekscommissie.

Een paar adviezen zijn rechtstreeks aan burgers gericht: „Roken en drinken voor en tijdens de zwangerschap kunnen ook meespelen bij het ontstaan van kinderleukemie. Het is heel verstandig als mensen met een kinderwens dat niet doen.”

Het effect van het eten van bepaalde vleessoorten die met nitriet (E249, E250) behandeld zijn, zoals ham, spek en worst, is nog niet helemaal bewezen. Toch raadt de Gezondheidsraad zwangere vrouwen af om dat nog te eten. Ook kunnen ze beter niet met bestrijdingsmiddelen werken. Bovendien moeten ze geen echo’s meer aangeboden krijgen als daar geen medische indicatie voor is, aldus de raad.

Het geven van borstvoeding totdat het kind zes maanden oud is, wordt juist wel aangeraden. Woudenberg stelt dat ouders van een kind met leukemie zich niet schuldig hoeven te voelen als ze bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap hebben gerookt. „Van geen enkel kind is de exacte oorzaak van leukemie te achterhalen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer