Levi Strauss stopt productie in VS
Het Amerikaanse textielbedrijf Levi Strauss sluit de komende maanden vier fabrieken in de VS en Canada. Hierdoor gaan 2000 banen verloren. „Wij opereren in een zeer concurrerende sector, waar nog maar weinig bedrijven in ons eigen land produceren”, aldus topman Phil Marineau donderdag.
Levi Strauss verplaatst de productie van onder meer z’n beroemde spijkerbroek waarmee honderdduizenden Amerikanen zijn opgegroeid naar Latijns-Amerika en Azië. Dat laatste is koren op de molen van de Amerikaanse vakbonden, die een ongewone bondgenoot hebben gevonden in de werkgeversorganisatie National Association of Manufacturers (NAM).
De vakbondsfederatie AFL-CIO en de NAM richten hun pijlen vooral op China, dat volgens hen de yuan kunstmatig laag houdt. Hierdoor kan China gemakkelijker met de VS concurreren en lokt het -zie Levi Strauss- banen weg uit de VS. Daarom plannen beide organisaties een formeel protest bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève. Zij worden hierin gesterkt door recente oproepen van minister van Financiën John Snow en president Bush, die beiden hebben aangedrongen op een „realistischer” koers voor de Chinese munt. Economen waarschuwen echter voor te veel druk op China, omdat dit voor de VS onaangename gevolgen zou kunnen hebben.
In de eerste plaats zou een vrije koers van de yuan, die nu is gekoppeld aan de dollar, ernstige consequenties hebben voor China’s banksysteem. „De koers van de yuan zou dramatisch stijgen en dat zou zeer destabiliserend werken voor China’s banken en wij zouden de gevolgen daarvan ondervinden”, meent Stephen Roach, chef-econoom van investeringsbank Morgan Stanley Dean Witter. Verder wijst hij erop dat landen zoals China de VS de afgelopen jaren hebben geholpen om het steeds groter wordende handelstekort te financieren door grote hoeveelheden Amerikaanse overheidsobligaties te kopen.
„Als Peking besluit om die obligaties op de markt te gooien en de dollar als reservevaluta eventueel in te ruilen voor de euro, dan heeft dat ernstige consequenties voor ons. De dollar zakt dan en de rente gaat omhoog. Het is aan de vooravond van een verkiezingsjaar politiek wel begrijpelijk dat de regering de druk op de Chinezen opvoert, maar in economisch en financieel opzicht loopt men hier grote risico’s, die op termijn veel schadelijker zijn voor onze bedrijven en werknemers”, aldus Roach.