Cultuur & boeken

Roman Lynn Austin over chaos na afschaffing slavernij

Geloven in een God die lijden toestaat? Geloven in gebeden die niet verhoord worden? Josephine, hoofdpersoon uit ”De plantage”, is er helemaal klaar mee.

Anne-Minke Hakvoort
6 December 2012 22:10Gewijzigd op 15 November 2020 00:41

Het is april 1865: de Amerikaanse Burgeroorlog is beëindigd en Josephine keert terug naar de plantage, samen met haar zus en moeder. Alles verkeert in desolate toestand. De slaven zijn vrij, de katoenvelden zijn één ravage en er heersen honger en armoede. Jo’s wereld is omgekeerd. Zij, als vrije blanke, is nu slaaf in een wereld van armoede en onzekerheid.

Van de oude Lizzie en de yankee Alexander leert ze dat echte vreugde, in tegenstelling tot geluk, diep vanbinnen zit, afkomstig van God en los van alle moeilijke omstandigheden.

De Amerikaanse schrijfster Lynn Austin, met maar liefst acht Christy Awards op haar naam, verbindt in deze nieuwe roman haar karakteristieke aandachtpunten, namelijk geschiedenis, geloof en generaties.

Over de afschaffing van de slavernij in de negentiende eeuw zijn al veel romans geschreven, denk aan de tiendelige Appomattox Saga van Gilbert Morris. Ook Lynn Austin heeft er een trilogie aan gewaagd. Maar weinig auteurs verdiepen zich in de tijd erna. Met ”De plantage” brengt Austin deze chaotische periode tot leven door het vertelperspectief afwisselend te verdelen over drie vrouwen.

”De plantage” is de vertaling van ”All things new”, een verwijzing naar een tekst uit Openbaring 21: „Zie, Ik maak alle dingen nieuw.” Door al het lijden in deze gebroken wereld heen is er uitzicht op een toekomst waarin alles nieuw is. Een tijdloze boodschap, mooi vertolkt.


Boekgegevens

”De plantage”, Lynn Austin; uitg. Voorhoeve, Utrecht, 2012; ISBN 978 90 2972 047 2; 464 blz.; € 22,50.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer