Journalist Robert Chesal ontrafelt familiegeheim
Twee jaar lang waait er een felle storm door de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. In de jaren 2010 en 2011 gaat er nauwelijks een week voorbij of er is wéér een onthulling over seksueel misbruik van minderjarigen binnen rooms-katholieke instellingen. Het blijkt uiteindelijk om enkele tienduizenden slachtoffers te gaan.
De journalist die mede het misbruik aan het licht brengt, is de Amerikaan Robert Chesal. In ”Een verzwegen leven” beschrijft de redacteur van de Wereldomroep hoe hij stapje voor stapje ontdekt wat er zich binnen de kerk afspeelde. Zijn publicaties roepen een stroom aan reacties op, wat weer tot nieuwe onthullingen leidt.
Tientallen mails krijgt Chesal van mensen die als kind door geestelijken zijn misbruikt. In plaats van journalist voelt hij zich steeds meer therapeut die het leed van „heel katholiek Nederland” op zijn schouders moet nemen. De verhalen confronteren Chesal, afkomstig uit een Joods gezin, ook met zijn eigen verleden. Als kind is hij misbruikt door Rick, de muziekleraar van de synagoge. Chesal besluit hem op te sporen.
De zoektocht in de Verenigde Staten lijkt in veel opzichten op die naar slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Rabbijn Sidney K. Herman wil het achterste van zijn tong niet laten zien en niemand lijkt Rick te kennen. Gravend in het verleden ontdekt Chesal bovendien een verbijsterende waarheid over zijn eigen familie.
Chesal is een knap verteller die zijn lezers deelgenoot maakt van de vele scheuren die dwars door kerken en families kunnen lopen.
Boekgegevens
Een verzwegen leven. De dramatische waarheid achter de façade van een gewone familie, Robert Chesal;
uitg. Bertram + De Leeuw Uitgevers, Amsterdam 2012; ISBN 978 94 6156 095 7; 285 blz.; € 17,95.