„Alcoholadvies aan zwangere wisselend”
UTRECHT – Zorgverleners in Nederland zijn niet eenduidig in hun alcoholadvies aan zwangere vrouwen.
Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) en de Universiteit van Maastricht. Van de verloskundigen zegt 95 procent zwangeren het advies te geven om helemaal geen alcohol te drinken.
Gynaecologen en huisartsen noemen dit ondubbelzinnige advies aanzienlijk minder vaak: 64 procent van de huisartsen en 61 procent van de gynaecologen.
STAP organiseert donderdag een bijeenkomst naar aanleiding van dit onderzoek waaraan betrokken zorgverleners deelnemen.
In 2005 bracht de Gezondheidsraad een richtlijn uit waarin stond dat er geen veilige ondergrens is voor alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en dat het daarom het beste is om helemaal niet te drinken. Doet de moeder dat wel, dan kan het kind worden geboren met het foetaal alcohol syndroom (FAS), een aandoening die lichamelijke afwijkingen en gedragsproblemen met zich meebrengt en niet te genezen is.
Uit interviews met verloskundigen blijkt dat ze lang niet alle zwangere vrouwen daadwerkelijk het advies geven om niet te drinken, concludeert STAP. Verloskundigen zeggen dit namelijk alleen als de zwangere vrouw vertelt dat ze alcohol gebruikt. En dat gebeurt niet vaak, zo blijkt uit vragen van de onderzoekers die ze anoniem konden beantwoorden.
Lees ook:
Beschadigd tijdens de zwangerschap