Groen & duurzaamheid

CO2-uitstoot hoger ondanks crisis

DOHA – De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) is dit jaar opnieuw toegenomen, ten opzichte van 2011 met 2,6 procent. De gevolgen van de crisis zijn zichtbaar: in 2011 bedroeg de toename nog 3,1 procent.

Wetenschapsredactie
4 December 2012 09:13Gewijzigd op 15 November 2020 00:37
Foto Fotolia
Foto Fotolia

Dat bleek maandag uit een rapport van het Global Carbon Project uitgevoerd door de Australische wetenschappelijke en industriële onderzoeksorganisatie CSIRO in Canberra. Het Global Carbon Project doet elk jaar verslag van de uitstoot van CO2.

De totale CO2-uitstoot voor 2012 wordt geschat op 35,6 miljard ton, stelden onderzoekers onlangs in een publicatie in Nature Climate Change. Van de totale CO2-uitstoot neemt China 28 procent (10 miljard ton) voor zijn rekening, terwijl de tweede grote vervuiler, de VS, goed zijn voor 16 procent (5,7 miljard ton).

De toename in de uitstoot van CO2 komt voor het grootste deel voor rekening van China en India, twee landen met een miljardenbevolking die ook nog eens een stormachtige economische groei doormaken.

China’s uitstoot groeide in 2011 met 9,9 procent en in 2010 10,4 procent. De emissies van India groeiden vorig jaar met 7,5 procent, terwijl dat in 2010 nog 9,4 procent was. In de VS en in de EU nam de uitstoot vorig jaar af met respectievelijk 1,8 procent en 2,8 procent in 2011. Sinds 1990 is de uitstoot wereldwijd toegenomen met 58 procent.

Vorig jaar was 43 procent (15,3 miljard ton) van de CO2-emissies afkomstig van steenkool; olie was een goede tweede met 34 procent (12,1 miljard ton). Aardgas en cementproductie veroorzaakten de rest van de uitstoot van CO2.

CO2 wordt door de klimaatwetenschap verantwoordelijk gehouden voor de temperatuurstijging van 0,8 graden Celsius sinds 1850. Wanneer het gehalte van het broeikasgas in de atmosfeer blijft stijgen, zal dat volgens de wetenschappers grote gevolgen hebben voor het klimaat: extreem weer zal vaker voorkomen.

„Ik ben bezorgd dat een gevaarlijke klimaatverandering niet meer te vermijden is met de huidige emissievoorstellen. We hebben een radicaal plan nodig”, aldus een van de auteurs van het rapport, Corinne Le Quéré, directeur van het Britse Tyndall Centre for Climate Change Research en hoogleraar aan de universiteit van East Anglia.

Maria van der Hoeven, directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), sloot zich daar gisteren op de VN-klimaattop in Doha bij aan. „De noodzaak om snel het wereldwijde energiesysteem duurzaam te maken, is groter dan ooit. Zonder gezamenlijke, snelle actie is de wereld op weg naar een veel warmere toekomst met mogelijk afschrikwekkende gevolgen”, aldus Van der Hoeven.

Het IEA roept de wereld daarom op om snel met beleid te komen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

rd.nl/klimaat

Zie ook Puntkomma pag. 2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer