Vluchtkerk: een dak voor de vreemdeling
AMSTERDAM – De uitgeprocedeerde asielzoekers die vrijdag het tentenkamp in Amsterdam moesten verlaten, kunnen de komende maanden terecht in een speciaal voor hen gekraakte kerk in Amsterdam-West. Zij worden ondersteund door een groep christenen, die zich de Vluchtkerk noemt.
In het spontane initiatief zijn individuele christenen, maatschappelijke en kerkelijke organisaties actief, onder regie van de protestantse gemeente en diaconie in Amsterdam.
De eigenaar van de Sint-Josephkerk sympathiseert met de actie en liet weten geen aangifte te zullen doen bij de politie. De groep zal op termijn een gebruikersovereenkomst met hem tekenen.
De Amsterdamse burgemeester, Van der Laan, die wil dat de asielzoekers naar de daklozenopvang gaan, bezint zich op eventuele vervolgstappen, aldus zijn woordvoerder vanmorgen.
Een van de initiatiefnemers van de Vluchtkerk is Karel Smouter, journalist en parttime werkzaam bij de protestantse gemeente Amsterdam. Hij en anderen waren sinds vrijdag bezig met het vinden van onderdak voor de groep van zo’n tachtig uitgeprocedeerde mannen, die eerder twee maanden in tenten in Amsterdam-Osdorp verbleven. „Hun angst was dat ze uit het zicht zouden verdwijnen. Vanuit deze plaats kunnen zij nu hun stem laten horen.”
De voormalige rooms-katholieke kerk in Bos en Lommer doet sinds bijna twintig jaar niet meer als zodanig dienst. „Tot mei werd het gebouw gebruikt als klimhal. Dat is een groot voordeel, want er is stromend water, er zijn douches en toiletten en de elektra werkt”, zegt Smouter. „Alleen de verwarming hebben we nog niet aan de praat. De afgelopen nacht stond er in de slaapruimte een warmtekanon.
Verder is er behoefte aan meubels, dekens, matjes en natuurlijk eten. We houden op onze website een lijst bij van dingen die nodig zijn. We willen de groep een ruimte bieden om op adem te komen na de tijd in het tentenkamp, afgelopen maanden.”
Is dit burgerlijke ongehoorzaamheid?
„Een groep van lokale krakers heeft het pand gekraakt en aan de groep asielzoekers aangeboden. Zij hebben vervolgens zelf besloten hier op in te gaan. De Vluchtkerk wil om hen heen staan. Zelf zien we de actie meer als een humanitaire bezetting. Dat de eigenaar geen aangifte gaat doen, is een bijzonder prettige verrassing.”
Is dit een typerend initiatief voor de kerk van nu?
„Het is typerend voor de kerk van alle tijden: om de vreemdeling onderdak te bieden. En een manier om de overheid te vragen een oplossing te verzinnen voor dit schrijnende probleem. In dit land zijn rond de 100.000 papierloze immigranten voor wie geen opvang is. Daar moet een oplossing voor komen.”
www.devluchtkerk.wordpress.com