Politiek

Zalm: op termijn afschrijven op Griekse schuld

AMSTERDAM (ANP) – De eurozonelanden moeten mogelijk over een paar jaar bekijken of ze een deel van de Griekse schulden kunnen kwijtschelden. Voorwaarde daarvoor is wel dat op dat moment duidelijk is dat de Grieken echt vooruitgang hebben geboekt met hervormingen.

3 December 2012 06:50Gewijzigd op 15 November 2020 00:35

Oud-minister van Financiën en VVD-prominent Gerrit Zalm zei dat zondag in Buitenhof. De helpende hand over een paar jaar aan de Grieken kan ook bestaan uit lagere rentes of langere termijnen voor aflossing van de schulden.

„We moeten er rekening mee houden dat we op enig moment toch weer naar de Griekse schulden moeten kijken. De maatregelen van nu zijn waarschijnlijk onvoldoende om de langetermijnhoudbaarheid van de Griekse schuld te garanderen”, zei Zalm.

De huidige topman van ABN Amro wees er op dat ook Nederland na de oorlog een staatsschuld had die groter was dan de omvang van de eigen economie. Nederland kwam daar uit door een lage rente en een economie die groeide. „Die condities zijn ook nodig in Griekenland.”

Zalm acht het niet verstandig om Griekenland uit de eurozone te laten stappen. Dat zou er alleen maar toe leiden dat de aandacht, onder meer door speculerende financiële markten, zich verschuift naar veel grotere economieën als Spanje en mogelijk Italië. De eurozone komt dan in nog veel grotere problemen.

Zalm zei verder dat ABN Amro op het moment veel moet afschrijven op leningen aan Nederlandse bedrijven. De strop loopt waarschijnlijk op tot ongeveer 1 miljard euro dit jaar. De afschrijvingen als gevolg van mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, vallen daarbij totaal in het niet.

De Europese Commissie wees deze week nog op de grote hypotheekschuld van alle Nederlanders tezamen. Volgens Zalm staan daar ook veel bezittingen en spaarrekeningen tegenover. De afschrijving door de bank op de hypotheekportefeuille is „heel weinig”: slechts 0,1 procent.

Zalm verwacht dat de rust onder de VVD-achterban na de eerste roerige weken van het kabinet Rutte-II zal terugkeren. Het regeerakkoord was duidelijk een compromis met de PvdA, dat met het schrappen van de inkomensafhankelijke zorgpremie nu beter verteerbaar is voor de liberalen. Zalm noemde die correctie verstandig omdat de maatregel „heel drastisch” was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer