Opinie

Wereldwijde strijd tegen aids succesvol

Er worden flinke overwinningen behaald in de strijd tegen aids, stelt Piet Falkena.

1 December 2012 08:15Gewijzigd op 15 November 2020 00:34
Aidskinderen in Afrika. Foto RD, Henk Visscher
Aidskinderen in Afrika. Foto RD, Henk Visscher

Vandaag is het Wereldaidsdag. Het woord aids is inmiddels zodanig ingeburgerd dat velen de betekenis van de afkorting niet meer kennen. In Afrika wordt een afkorting gebruikt die de betekenis treffend weergeeft, VIG: Verworven Immuniteits Gebreksyndroom. Door het hiv-virus is het menselijk afweersysteem dusdanig aangetast dat een of meer ziektes toeslaan.

Aids staat synoniem voor ellende en verdriet. Sprekend over de bestrijding van aids is er echter ook goed nieuws te melden. Het is verleidelijk om dat te onderbouwen met tal van cijferreeksen. Echter bij cijfers, en met name bij grote getallen, is het gevaar groot dat we de mens achter het cijfer uit het oog verliezen. Bovendien kunnen cijfers een vertekend beeld geven wanneer we de achterliggende omstandigheden uit het oog verliezen.

Laten we de situatie in Namibië eens onder de loep nemen. De bevolking van Namibië kan globaal in twee categorieën worden verdeeld: zij die met hiv besmet zijn en zij die erdoor worden geraakt. Al zo’n vijftien jaar is aids er de belangrijkste doodsoorzaak. Het heeft een allesoverheersende invloed op het dagelijks leven. Vaak zijn kinderen de grootste slachtoffers. Zij lijden aan omstandigheden waarop ze zelf geen enkele invloed hebben gehad.

Gelukkig is het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt als gevolg van aan aids gerelateerde ziektes de afgelopen jaren sterk gedaald. Bovendien blijven mensen met hiv door het gebruik van medicijnen (aidsremmers) langer in leven dan voorheen.

Je zou verwachten dat hierdoor het aantal hiv-besmetten is gestegen. Het tegendeel blijkt gelukkig het geval te zijn. Het percentage mensen met aids is in Namibië bijvoorbeeld gedaald van 22 procent naar 18 procent. Daarnaast is het aantal nieuwe besmettingen in de periode 2001 tot 2011 met 30 procent afgenomen.

Een van de oorzaken van deze afname is het feit dat de overdracht van hiv-besmetting van moeder op baby tijdens de geboorte sterk is gedaald. Door medicijngebruik van de moeder is dit risico van overdracht teruggebracht van 30 procent tot 3 procent.

In de strijd tegen aids worden overwinningen geboekt. De pandemie lijkt het dieptepunt te zijn gepasseerd. Een reden om dankbaar voor te zijn.

De auteur is actief voor Beautiful Kidz Namibia, een interkerkelijke stichting die hulp verleent aan weeskinderen in Namibië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer