Opinie

Bestempel Hezbollah niet als terroristische organisatie

Met een escalerende opstand in Syrië doet de Europese Unie er verstandig aan geen olie op het vuur te gooien door Hezbollah als terroristische organisatie te bestempelen, stelt Radboud Rijpkema.

29 November 2012 19:11Gewijzigd op 15 November 2020 00:32
Foto EPA
Foto EPA

Enkele weken geleden lanceerden de Verenigde Staten en Israël een hernieuwd offensief om de Europese Unie te bewegen Hezbollah op de EU-lijst van terroristische organisaties te zetten. Wanneer dit gebeurt, kunnen tegoeden van de organisatie worden bevroren en houdt Hezbollah formeel op een gesprekspartner te zijn.

Nederland, dat Hezbollah al als terroristische organisatie bestempelt, was meer dan bereid om aan de Amerikaans-Israëlische oproep gehoor te geven. Waar andere lidstaten bereid waren de gewapende tak van Hezbollah op de EU-lijst te plaatsen, wenste Nederland, in navolging van de VS en Israël, dat Hezbollah als geheel als terroristische organisatie werd gebrandmerkt.

De sjiitische Hezbollah beweging ontstond gedurende de Libanese burgeroorlog in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De organisatie heeft sinds jaar en dag nauwe banden met Iran en Syrië. Hezbollah vocht meerdere oorlogen uit met het Israëlische leger, de meest recente in 2006. Daarnaast voert de organisatie regelmatig bomaanslagen en kidnappings uit. Kortom, het is geen brave organisatie.

Toch zou het volledig wegzetten van Hezbollah als terroristisch onverstandig zijn. Hezbollah heeft zich de afgelopen jaren gematigd opgesteld. Sinds Libanon zich in 2005 min of meer wist te bevrijden van de politieke en militaire inmenging van Syrië heeft Hezbollah, zij het met horten en stoten, deelgenomen aan de democratische transitie van Libanon. Sinds 2011 maakt Hezbollah zelfs deel uit van de regering. Gezien de explosieve situatie in de regio zou het onverstandig zijn de coöperatieve houding van Hezbollah te negeren en de organisatie als gesprekspartner te weren.

Pragmatisch

De problemen aan de Turks-Syrische grens, op de Golan-hoogvlakte en het geweld tussen alevieten en soennieten in het Libanese Tripoli tonen aan hoe groot het gevaar is dat het Syrische geweld zich verspreid in de regio. Gezien de samenstelling van Libanon is er maar weinig nodig om dit kruitvat te doen ontploffen. Dat dit niet is gebeurd, is onder meer te danken aan Hezbollah.

Velen vrezen dat wanneer president Assad van Syrië op zijn laatste benen staat of wanneer de nucleaire installaties van Iran door Israël worden aangevallen, Hezbollah te hulp zal schieten. Hoewel Hezbollah waarschijnlijk zal reageren, bijvoorbeeld door het afvuren van raketten op Israël, is het geen uitgemaakte zaak dat het dit met volle overtuiging en met alle mogelijke middelen zal doen. Hezbollah heeft zich ook na de ‘bevrijding’ van 2005 pragmatisch getoond en streeft zijn eigen doelen na.

Op dit moment de gehele organisatie brandmerken als terroristisch zou, gezien de onrust in de regio en de grote invloed die Hezbollah heeft in Libanon, onverstandig zijn. De EU dient pragmatisch te werk te gaan in het Midden-Oosten. Een formalistische aanpak versus organisaties als Hezbollah jaagt ze slechts in de armen van Syrië en Iran.

De auteur is historicus en Midden-Oostenkenner.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer