Economie

Wall Street blijft piekeren over begroting

NEW YORK (ANP) – Beleggers op Wall Street hadden dinsdag wat anders aan hun hoofd dan het bejubelen van het akkoord over de Griekse schulden. Ze piekerden opnieuw over de dreigende begrotingscrisis (fiscal cliff) in de Verenigde Staten ondanks de bemoedigende woorden uit het Witte Huis op maandag.

27 November 2012 22:00Gewijzigd op 15 November 2020 00:29

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent lager op 12.878,13 punten. De S&P 500-index daalde 0,5 procent tot 1398,94 punten en de Nasdaq leverde 0,3 procent in tot 2967,79 punten.

„De reden dat er geen beweging in de aandelenmarkten zit, is dat grote beleggers besloten hebben langs de zijlijn te blijven totdat er een oplossing is voor de fiscal cliff”, concludeerde een handelaar in New York.

Als de Democraten en de Republikeinen in de VS voor het einde van het jaar geen compromis vinden voor de aanpak van de staatsschuld, dan treden brede bezuinigingen ter waarde van 100 miljard dollar in werking. De automatische bezuinigingen maken samen met honderden miljarden dollars aan belastingverhogingen deel uit van de fiscal cliff. Economen voorzien een nieuwe recessie in de Amerikaanse economie als de maatregelen begin volgend jaar allemaal in werking treden.

Het Witte Huis liet maandag weten ervan overtuigd te blijven dat er een overeenkomst bereikt kan worden. Gedurende het afgelopen weekeinde sprak president Barack Obama met de Republikeinse en Democratische hoofdrolspelers in de onderhandelingen, John Boehner en Harry Reid.

De bijna obsessieve focus op de fiscal cliff zorgde er voor dat macro-economische meevallers genegeerd werden. Een uur voor het begin van de handel op Wall Street bleek dat de investeringsbereidheid van het Amerikaanse bedrijfsleven in oktober het sterkst toenam sinds april. Kort na de opening werd bekendgemaakt dat het consumentenvertrouwen in november het hoogste niveau bereikte sinds februari 2008.

Computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) liet de grootste uitslag zien in de Dow met een verlies van 3 procent. HP wees een verzoek van ex-topman Mike Lynch van het vorig jaar overgenomen Autonomy om meer details over vermeende fraudepraktijken bij dat bedrijf af. Vorige week schreef HP 8,8 miljard dollar af op de aankoop van ruim 11 miljard dollar. Autonomy zou met boekhoudtrucs de waarde van het bedrijf hebben opgekrikt.

De euro was 1,2933 dollar waard, een fractie minder dan de 1,2937 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer