Politiek

Ook VVD wil verbod op godslastering schrappen

DEN HAAG – De VVD steunt het voorstel om het verbod op godslastering uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. Eerder was de VVD ook al voor afschaffen van het verbod, maar de partij trok haar steun tijdens de vorige kabinetsperiode in.

Redactie digitale media
27 November 2012 21:17Gewijzigd op 15 November 2020 00:29
beeld ANP
beeld ANP

Dat schrijft RTL Nieuws.

Tijdens de afgelopen kabinetsperiode was de VVD voor het handhaven van het verbod om zo de SGP tegemoet te komen, die het kabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid moest helpen. VVD-Kamerlid Joost Taverne: „De VVD is altijd voor dit voorstel geweest. Maar het is geen geheim dat in de vorige politieke constellatie dit voorstel niet bij iedereen op enthousiasme kon rekenen.”

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van het schrappen van het verbod op godslastering. Maandag werd bekend dat D66 en SP hun initiatiefwetsvoorstel hebben aangemeld voor een plenaire behandeling in de Tweede Kamer.

Lees hier meer over het verbod op godslastering.

SGP-leider Kees van der Staaij noemde het schrappen van het verbod op godslastering dinsdag op Twitter „een pijnlijk verlies van een morele ankerplaats en een symptoom van een geestelijke crisis.”

Ook CDA en ChristenUnie zijn tegen het schrappen van het blasfemieverbod. „Wij hebben altijd gezegd dat het argument dat dit wetsartikel de laatste jaren in de praktijk nooit meer tot veroordelingen heeft geleid, geen goede reden is om het af te schaffen”, zegt een woordvoerder van de ChristenUnie. „Dit wetsartikel draagt een norm in zich, en alleen dat al is van groot belang.”

In 2010 zei VVD-Kamerlid Van der Steur nog in het RD dat zijn fractie zich liever inzette voor een meer omvattend wetsvoorstel, namelijk een dat de vrijheid van meningsuiting in alle breedte bestrijkt. Taverne neemt daar geen afstand van. „We hoeven het mindere niet na te laten, als we tevens het meerdere aanpakken.”

De steun van de VVD is overigens niet per se nodig om het wetsvoorstel aan een meerderheid te helpen. Ook zonder de liberalen kan het initiatief al rekenen op het voorstemmen van 88 Kamerleden.

Wanneer dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

De Raad van State wierp in 2010 geen onoverkomelijke bezwaren op tegen de initiatiefwet. „De vrijheid van meningsuiting en het gelijkheidsbeginsel verplichten niet tot afschaffing, maar de vrijheid van godsdienst staat aan afschaffing ook niet in de weg”, aldus de Raad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer