Politiek

„Faillissementswet gaat op de schop”

DEN HAAG – De faillissementswet gaat op de schop. De wijziging van de wet is bedoeld om onnodig op de fles gaan te voorkomen. Een enkele schuldeiser kan straks geen roet meer in het eten gooien.

Redactie economie
27 November 2012 08:00Gewijzigd op 15 November 2020 00:28
Foto ANP
Foto ANP

Minister van Justitie Opstelten kondigt dat dinsdag aan in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen moeten het ondernemersklimaat in Nederland gezond houden en „het reorganiserend vermogen van bedrijven versterken”, aldus de brief.

De belangrijkste wijziging van de uit 1893 daterende wet bestaat eruit dat één dwarsliggende schuldeiser straks niet meer een bankroet kan afdwingen. Ook kan de rechter volgens de aangepaste wet crediteuren al vóór een faillissement ertoe verplichten om mee te werken aan een redelijk schuldsaneringsplan. Verder kan de rechter-commissaris in de toekomst leveranciers dwingen om na een bankroet essentiële zaken, zoals energie, te blijven leveren. Ook wordt het gemakkelijker om een doorstart voor het bedrijf voor te bereiden, nog voordat het failliet is.

Twee weken geleden beklaagden banken en curatoren zich over het archaïsche faillissementsrecht. De huidige wet veroorzaakt volgens hen vermijdbare schade. In Nederland is het haast onmogelijk om een enkele dwarse schuldeiser te dwingen in te stemmen met een schuldsaneringsplan, ook als dat plan redelijk is. Daarom gaan er in Nederland nogal eens bedrijven onnodig failliet. Ondernemingen die internationaal werken, dreigen soms hun hoofdkantoor te verplaatsen naar bijvoorbeeld Engeland, waar de wetgeving de voortgang van een bedrijf beter waarborgt. De mogelijkheden voor een doorstart zijn er veel ruimer en ondernemingen en crediteuren kunnen er al voor een faillissement een beroep doen op de rechter.

Onlangs pasten ook Duitsland, Frankrijk en België hun wetgeving op dit punt aan. Griekenland en Spanje zijn ermee bezig.

Het aantal faillissementen is als gevolg van de economische crisis flink toegenomen. De afgelopen jaren gingen er per jaar gemiddeld 10.000 bedrijven op de fles. In de jaren voor de val van Lehman Brothers –het startpunt van de kredietcrisis– waren dat er zo’n 8000.

In 2003 werd er een commissie aangesteld die onder leiding van hoogleraar burgerlijk recht Bas Kortmann vier jaar lang werkte aan een herziening van de faillissementswet. Het voorstel haalde de Kamer echter nooit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer