Binnenland

KNO-arts en patiënt in de clinch om operatie

Blunderde de Rotterdamse KNO-arts prof. C. Verwoerd toen hij begin jaren negentig een ingrijpende neusholteoperatie uitvoerde bij mevrouw I. de Leeuw-Schilperoort uit Den Haag? Dat was de kernvraag dinsdag bij het Centraal Medisch Tuchtcollege in een jarenlang slepende zaak.

Van onze verslaggever
24 September 2003 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 00:35

Eerder oordeelde een regionaal medisch tuchtcollege dat prof. Verwoerd geen blaam treft. Hij werkte destijds bij het toenmalige Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt en is inmiddels gepensioneerd. Dinsdag vond het hoger beroep plaats. De emoties liepen soms hoog op. Enkele keren barstte mevrouw De Leeuw in tranen uit.

De Leeuw heeft al tientallen jaren last van ernstige klachten in kaak- en neus(bij)holtes. Diverse operatieve ingrepen mochten niet baten. Het ging bergafwaarts. Momenteel zit de vrouw in een rolstoel.

De Leeuw beweert dat medisch specialisten haar in de jaren tachtig jarenlang onzorgvuldig hebben behandeld. Doordat artsen in de jaren tachtig ziektebeelden niet hebben onderkend, zou de kwaal in haar kaak- en neusholte hebben kunnen voortwoekeren.

Grootste grief van mevrouw De Leeuw is dat prof. Verwoerd begin jaren negentig een zogeheten Denker-operatie heeft uitgevoerd aan haar rechterneusholte. Die ingreep zou haar leed hebben verergerd. De Denker-methode is rigoureus. De neusholte wordt ’gesaneerd’, leeggemaakt. In KNO-kringen staat de behandeling te boek als de ”rug-tegen-de-muur-oplossing”.

De echtgenoot van De Leeuw, die voor zijn vrouw het woord voerde, hield het Medisch Tuchtcollege voor dat de Denker-methode verouderd is. Internationale KNO-toppers zouden de rigoureuze ingreep verfoeien. De Groningse KNO-arts dr. C. Buiter, die door het Centraal Medisch Tuchtcollege was opgeroepen als getuige-deskundige, betoogde gisteren dat hij in zijn praktijk geen Denker-operatie uit zal voeren. Buiter kiest voor de ’sparende’ methode, waarbij zo min mogelijk wordt weggesneden.

Daarentegen stelde mevrouw prof. dr. W. Fokkens, hoogleraar KNO en werkzaam bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC), dat de Denker-methode allerminst verouderd is, maar nu juist weer meer wordt toegepast. De Denker-variant is een „goede operatie” als slijmvlies in neus en neusbijholte niet meer in staat is zichzelf te herstellen, aldus Fokkens, die in Nederland geldt als een autoriteit op dit terrein. Van de 250 neusholteoperaties die Fokkens jaarlijks uitvoert, zijn er ongeveer tien volgens de Denker-variant. Ze benadrukte dat patiënten die een Denker-operatie ondergingen, doorgaans geen klachten hebben.

Professor Verwoerd bestreed dinsdag met klem dat hij onzorgvuldig zou hebben gehandeld. „Verscheidene specialisten keken met grote zorg naar de klachten van mevrouw De Leeuw, maar we konden geen vat krijgen op de oorzaak van de pijn. Doordat de klachten bleven en toedienen van antibiotica geen soelaas bood, restte de Denker-operatie”, aldus Verwoerd.

Het Centraal Medisch Tuchtcollege doet over enkele maanden uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer