Staalconcern Corus ziet verlies dalen
Corus, het staalconcern waarin het Nederlandse Hoogovens is opgegaan, heeft het verlies in de eerste helft van dit jaar zien afnemen. Het bedrijf schreef een operationeel verlies van 82 miljoen euro (57 miljoen pond sterling) tegen omgerekend 298 miljoen euro een jaar eerder.
De omzet van het Brits-Nederlandse concern kwam uit op 5,8 miljard euro (4 miljard pond) tegen 5,15 miljard euro in het eerste halfjaar van 2002.
Dat het Corus minder slecht verging, had vooral te maken met hogere staalprijzen. Verder herstelde het verkoopvolume zich enigszins, aldus het concern woensdag. Ook had het bedrijf voordeel van een sterkere euro.
Voor de rest van het jaar is Corus voorzichtig. De marktomstandigheden blijven moeilijk. Pas in 2004 kan een marktherstel optreden. Op de effectenbeurs in Amsterdam daalde de koers van Corus vanmorgen in reactie op de mededelingen 14 procent tot 38 eurocent.
Binnen het bedrijf zijn grote verschillen op te tekenen. Het Nederlandse staalonderdeel in IJmuiden maakte een operationele winst (zonder bijzondere posten) van 110 miljoen euro. Dat kon het verlies bij de Britse staalafdeling in zijn geheel niet goedmaken. Die leed een operationeel verlies van 183 miljoen euro.
Uiteindelijk bleef er een nettoverlies over van 125 miljoen pond (180 miljoen euro) tegen 237 miljoen pond een jaar eerder. Corus verwacht dat de marktomstandigheden in de tweede helft van het jaar moeilijk blijven.
Het concern heeft inmiddels de eerste stappen gezet van de eerder aangekondigde reorganisatie. De in mei aangetreden topman P. Varin is van plan de operaties in Groot-Brittannië te herstructureren. De Fransman gaat zoals eerder afgesproken de productie concentreren in Port Talbot, Scunthorpe en Rotherham. Voor de locatie in Teesside zoekt Corus partners.
Daarmee gaat Varin verder met een ingrijpende reorganisatie die in 2001 begon en uiterlijk per 2004 moet hebben geresulteerd in het schrappen van 6000 banen, de sluiting van drie staalfabrieken en het terugbrengen van de jaarlijkse productie met 3 miljoen ton.
„De problemen bij Corus kunnen niet direct worden opgelost”, zei Varin in een toelichting. „Er moet nog veel gebeuren. Dat kost drie tot vier jaar.”
De aluminiumtak staat nog steeds op de nominatie verkocht te worden. „Aluminium is op lange termijn buiten Corus beter af”, aldus de topman. Eerdere plannen om die te verkopen aan Pechiney stuitten op verzet van Corus Nederland. Het Franse Pechiney heeft tot 23 oktober het exclusieve recht om opnieuw gesprekken met Corus over de aluminiumdivisie aan te gaan. „Er zijn geen onderhandelingen gaande”, zei Varin.