„Kind enthousiast voor vrijwilligerswerk”
HEERDE – Niet alleen volwassenen zijn geschikt voor vrijwilligerswerk. Dankzij Fennie Tiemens (54) uit Heerde tekenden 172 kinderen van alle basisscholen in Heerde (Gld.) gistermiddag een contract om in 2013 klusjes te doen. „Als elk kind er vier doet, zijn dat er 680 in heel Heerde.”
Een soort vrijwilligersgoeroe is Tiemens. Eerder al zette ze in haar woonplaats Handi op, een maandelijks internetcafé voor mensen met een handicap. Daarmee stimuleert ze contact tussen oude en jonge mensen met en zonder beperking.
Het leverde Tiemens in april 2010 een lintje op. „Daar was ik een beetje verlegen mee vanwege de wat ongelukkige timing. Net een maand eerder was ik als coördinator bij De Plu begonnen. Mijn motivatie voor dit werk is een glimlach op het gezicht van mensen die het moeilijk hebben.”
De Plu is een steunpunt voor vrijwilligers en mantelzorgers, mensen die een familielid of buur voor niets helpen. Ook dat was een idee van Tiemens. Ze ondersteunt mantelzorgers door lotgenotenbijeenkomsten te organiseren. Verder probeert ze het vrijwilligerswerk in de gemeente te stimuleren.
En dat doet ze met verve. In 2007 stelde ze minister Plasterk van Onderwijs voor om de door hem ingevoerde maatschappelijke stage uit te breiden tot kinderen van groep 8 van de basisschool. Die konden wel wat klusjes doen voor oma of voor de buren. „Ik kreeg als antwoord dat maatschappelijke stage was bedoeld voor middelbare scholen.”
Het idee liet Tiemens echter niet los. Zodra ze bij De Plu aan de slag was gegaan, startte ze met het project ”Graag gedaan”. Daarmee voerde de Heerdense het voorstel uit dat ze Plasterk had voorgelegd. Voor 2011 beloofden honderd kinderen van tien basisscholen in Heerde vier klussen te doen. Voor dit jaar gebeurde dit weer.
De klussen zijn heel divers: een container aan de weg zetten, een hond uitlaten, boodschappen doen, tuinonderhoud, sneeuw ruimen. „Onlangs moesten er voor een festiviteit veel ballonnen worden opgeblazen. Dan stuur ik een mailtje rond. Een jongen moest zelfs 5 kilometer fietsen om hieraan mee te doen.”
Waarom schakelt ze basisschoolkinderen in? „Een kind is ongecompliceerd, het brengt onbezorgdheid binnen. Uiteraard doen we dit in overleg met de ouders. Het gebeurt vaak dat ouders worden meegesleept in het enthousiasme van hun kind voor het vrijwilligerswerk. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”
Dit jaar beleefde de Heerdense een doorbraak met haar project. „Nu doen 172 kinderen van alle veertien scholen uit de gemeente mee, ook de scholen in de kleine kernen.” Verder stellen inmiddels ook de zorginstellingen in Heerde zich open. „Het is mooi dat jong en oud elkaar zo ontmoeten.”
Landelijk neemt het animo om vrijwilliger te zijn al jaren af. Mensen willen hooguit nog op projectmatige basis iets doen. Volgens Tiemens is dat helemaal geen probleem, integendeel. „Inderdaad krijg je geen mensen meer die wekelijks twintig uur vrijwilligerswerk willen doen. Maar je moet vooral kansen zien. Als zestig mensen elke week één eenzame bellen, zijn er jaarlijks 3000 mensen blij. Wanneer ze dat idee ook nog een keer doorvertellen, kan dat aantal zo 6000 worden. Zo simpel is het.”